La delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, ha defensat aquest dimecres que el diàleg que s'ha engegat entre l'executiu català i l'Estat està donant "fruits intensos". Unes paraules que arriben precisament una setmana després que les dues parts reunissin la taula de diàleg a Madrid, en una trobada que no va servir per avançar en els objectius d'amnistia i autodeterminació que defensa la Generalitat, però que sí que va servir per acordar avançar en la "desjudicialització" del conflicte i va arrencar algunes millores en qüestions de llengua, com ara portar el català al Parlament Europeu i que el govern espanyol no interfereixi en el model educatiu a Catalunya.

"Hi ha un compromís per impulsar l'activitat política i institucional dintre dels paràmetres democràtics", ha dit Gay en una entrevista a La Vanguardia. "I això inclou reformes per avançar en la desjudicialització del conflicte i apostar per la seva resolució mitjançant el diàleg". La delegada no s'ha pronunciat sobre quines són aquestes reformes necessàries, i quan ha estat sobre la possibilitat de modificar el delicte de sedició, ha repetit el mateix mantra de Pedro Sánchez. Així, ha recordat que el president espanyol ha manifestat que actualment no hi ha la majoria necessària al Congrés dels Diputats per modificar el codi penal, i ha insistit a apostar per la via del diàleg. Els socis dels socialistes, Unidas Podemos, ja ha demanat al mandatari que presenti una proposta per reformar el delicte de sedició, enlloc de mantenir-se inamovible en aquesta posició.

Maria Eugènia Gay també ha aprofitat l'entrevista per alabar Sánchez, qualificant de "monumental" el seu esforç per revertir la situació a Catalunya i recuperar la "convivència", un context en el qual creu que es podrà avançar "cap a l'estabilitat i el progrés de la ciutadania". I també s'ha referit a les crítiques de Junts, el Partit Popular i Ciutadans sobre la taula de diàleg, per assegurar que "és moment d'apostar per la reconciliació, no per la confrontació". A més, als de Jordi Turull els ha estès la mà perquè s'incorporin a l'espai de reunió, però també els ha advertit que la taula és entre governs, de manera que no hi poden participar figures externes.

Catalunya, "primera" en obres executades

Aquest mateix dimarts, Gay va comparèixer a la seu de la Delegació del govern espanyol a Catalunya per tal d'intentar deixar enrere les crítiques que ha rebut l'executiu central quan va fer-se públic que l'Estat va invertir l'any passat a Catalunya una quantitat molt inferior de la que havia promès, tan sols un terç del que marcaven els pressupostos. La delegada va presentar un informe amb el qual ha pretès demostrar que l'Estat ha après la lliçó i aquest 2022 està fent un gir de 180 graus en la matèria d'inversions. D'aquesta manera, Gay ha assegurat que el territori és capdavanter en una categoria de prestigi: "En aquests moments, podem afirmar rotundament que Catalunya és la primera comunitat autònoma de l'Estat en obra executada certificada". A més, ha subratllat el compromís de l'executiu de Pedro Sánchez amb el "desenvolupament i execució" de les inversions previstes.