El govern espanyol encara treballa per intentar desfer-se de les crítiques que li van caure al damunt fa ara fa dos mesos, quan va fer-se públic que l'Estat va invertir l'any passat a Catalunya una quantitat molt inferior de la que havia promès. Concretament, el territori només va rebre un 35,8% del que prometien els pressupostos (739,8 milions dels 2.068,1 previstos), situant Catalunya a la cua de la classificació per comunitats autònomes, segons publicava el Ministeri d'Hisenda. La Moncloa s'afanyava a rebatre que la pandèmia havia dificultat complir els pronòstics d'inversió, si bé a Madrid l'Estat hi havia acabat invertint gairebé el doble del que havia promès. Durant algunes setmanes, aquesta va ser la qüestió més calenta pel que fa a les relacions entre Catalunya i l'Estat, amb els independentistes sent especialment crítics d'aquesta realitat i l'executiu central intentant escudar-se contínuament.

 

En aquest context, aquest dimarts ha comparegut la delegada del govern central a Catalunya, Maria Eugènia Gay, per presentar un informe amb el qual ha pretès demostrar que l'Estat ha après la lliçó i aquest 2022 està fent un gir de 180 graus en la matèria d'inversions. D'aquesta manera, Gay ha assegurat que el territori és capdavanter en una categoria de prestigi: "En aquests moments, podem afirmar rotundament que Catalunya és la primera comunitat autònoma de l'Estat en obra executada certificada". A més, ha subratllat el compromís de l'executiu de Pedro Sánchez amb el "desenvolupament i execució" de les inversions previstes, com anteriorment ja han fet altres figures de l'entorn socialista, també des del PSC.

La delegada no s'ha limitat a les paraules, sinó que també ha compartit algunes xifres d'aquest any. Així, ha explicat que, en matèria d'infraestructures, l'execució a Catalunya entre el gener i l'abril d'aquest 2022 s'ha situat en els 186,3 milions d'euros, un 35% més que durant el mateix període de l'any passat. Aquesta dada, de fet, puja fins als 356 milions si se sumen les inversions directes en obra i les transferències de capital (per a subvencions com les que rep l'Àrea Metropolitana de Barcelona i el finançament Rodalies) i la compensació a administracions per les actuacions en l'àmbit d'habitatge i transport públic. D'aquesta manera, el govern espanyol pretén assenyalar que, aquest cop sí, es compleixen les promeses en matèria econòmica.

La comissió bilateral i la taula de diàleg com a exemples

Maria Eugènia Gay també ha volgut recordar que la partida del Ministeri de Transports marcada als pressupostos de 2022 i dedicada a Catalunya va ser de 2.000 milions d'euros, "un 67% més" que els comptes del Partit Popular de 2018, en un intent per distanciar-se dels seus rivals polítics. També ha defensat que actualment hi ha un "impuls sense precedents" en inversions estatals a Catalunya, i ha destacat la comissió bilateral d'infraestructures i la taula de diàleg com dos espais positius que permeten fer avançar propostes entre els dos executius i "trobar acords" a través de la negociació.