Quan no ha passat ni una setmana de la reunió de la taula de diàleg, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dilluns que ara com ara no hi ha majoria per reformar els delictes de sedició i rebel·lió al Codi Penal. Sánchez ha insistit que ell, personalment, està a favor d'aquesta reforma, que considera "necessària i oportuna", però "hi ha unes Corts i unes majories parlamentàries, i jo ara com ara no veig aquesta majoria parlamentària". El president espanyol ha indicat que si hi ha la majoria necessària "el govern d'Espanya plantejarà aquesta reforma, com no pot ser d'una altra manera".

La reforma del Codi Penal és una de les qüestions que hi ha damunt la taula de diàleg, dins el paquet de la fi de la judicialització del procés. Pedro Sánchez ha reiterat que la modificació dels delictes de sedició i rebel·lió són necessàries per homologar el Codi Penal a les "democràcies consolidades i més avançades de la Unió Europea". "No és només una opinió política, és que la majoria dels penalistes i els acadèmics vinculats al Codi Penal suggereixen que hi ha una necessitat de fer aquestes reformes", ha destacat Sánchez.

 

Les paraules de Sánchez arriben després que aquest cap de setmana la secretaria general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, hagi advertit l'executiu central que ERC no els donarà suport al Congrés dels Diputats si no es compleixen els acords de la taula de diàleg. Per a Esquerra, els compromisos adoptats s'han que han de traduir-se en reformes legislatives i accions abans del 2023.

La renovació del TC

El principal partit a l'oposició, el PP, és contrari a la reforma dels delictes de sedició i rebel·lió. Pedro Sánchez ha demanat al partit liderat per Alberto Núñez-Feijóo que faciliti la renovació del Consell General del Poder Judicial. "Quan un partit es qualifica de constitucionalista ha de complir la Constitució cada dia i no només quan i convé", ha assegurat davant del bloqueig de la renovació del CGPJ. Per això ha fet una crida al PP perquè "després de més de 1.000 dies compleixi la constitució  i renovi el CGPJ".

Quan a l'elecció dels nous membres del Tribunal Constitucional, Sánchez ha confirmat que al setembre el govern espanyol donarà a conèixer els noms dels dos magistrats que nomenarà i s'ha mostrat confiat que el CGPJ farà el mateix, tal com fixa la llei.