El Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, ha assenyalat que, encara que es tracta d'un "assumpte judicialitzat", estaran "atents i actius" des de l'òrgan de rellevància constitucional perquè es respectin els drets de tots els alumnes a Catalunya. Així ho ha manifestat el Defensor del Poble en una entrevista a Europa Press, després de ser preguntat per la sentència del 25% de castellà a les escoles catalanes. "Aquest és un assumpte judicialitzat, però estem atents i actius perquè es respectin els drets de tothom", ha assegurat Gabilondo.

El 23 de desembre passat la institució va iniciar una actuació d'ofici davant la Conselleria d'Educació a conseqüència d'una situació concreta coneguda com a cas del menor de Canet de Mar. "Es va preguntar sobre les mesures adoptades per protegir-lo en l'àmbit docent i educatiu, i com s'aplicaria la legalitat vigent, a més de la jurisprudència en matèria d'utilització de la llengua vehicular a l'ensenyament. Aquesta actuació continua oberta", ha assegurat Gabilondo, qui ha afegit que, mentrestant, "ha intervingut el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i ha emès una sentència que obliga a establir al 25% d'ensenyament en castellà".

No parlar de percentatges

Alhora, ha recordat que, recentment, la Generalitat va aprovar una llei, amb el suport del 80% del Parlament, "en què s'evita parlar de percentatge i es concedeix als centres -en virtut de la seva autonomia- la possibilitat de reforçar una llengua o una altra en funció del seu context social i cultural, a fi de garantir el correcte coneixement del castellà i del català”. El ministre de Presidència, Félix Bolaños, va explicar que la protecció del català és una obligació i, en conseqüència, es garantirà que tots els alumnes en tinguin el ple coneixement igual que l'espanyol.

Durant la tercera taula de diàleg entre el Govern central i el Govern català, celebrada el 27 de juliol passat a Madrid, l'Executiu va recolzar la nova llei del català que suprimeix el 25% de l'ús de la llengua en castellà i les dues administracions van acordar mesures de protecció de la llengua catalana, garantint l'autonomia dels centres educatius. D'aquesta manera, tots dos executius van reconèixer l'autonomia de cada centre escolar per reforçar una llengua i una altra al seu context social i cultural, com recull la llei del català aprovada pel 80% del Parlament.

La primera actuació del TSJC

De fet, el TSJC va suspendre per primer cop la petició d'un pare d'aplicar el 25% de castellà en un centre escolar. El tribunal va tombar les mesures cautelars que exigia una família perquè s'implementés el percentatge a una classe d'una escola de Barcelona. Per primer cop, el TSJC ha reconegut que no pot decretar aquestes mesures, ja que hi ha una nova normativa aprovada per la Generalitat que blinda el català. Es tracta del decret llei que va aprovar el Govern a principis de juny que argumenta que no pot haver-hi percentatges en l'aprenentatge de les llengües. D'aquesta manera, l'executiu català ha neutralitzat la sentència que el TSJC va elaborar per obligar a fer un 25% de castellà a totes les escoles i instituts. El Tribunal Superior, per tant, ha posat en pausa la petició de la família a instàncies de què es pronunciï el Tribunal Constitucional.