El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha suspès per primer cop la petició d'un pare d'aplicar el 25% de castellà en un centre escolar. Segons TV3, el tribunal ha tombat les mesures cautelars que exigia una família perquè s'implementés el percentatge a una classe d'una escola de Barcelona. Per primer cop, el TSJC ha reconegut que no pot decretar aquestes mesures, ja que hi ha una nova normativa aprovada per la Generalitat que blinda el català. Es tracta del decret llei que va aprovar el Govern a principis de juny que argumenta que no pot haver-hi percentatges en l'aprenentatge de les llengües. D'aquesta manera, l'executiu català ha neutralitzat la sentència que el TSJC va elaborar per obligar a fer un 25% de castellà a totes les escoles i instituts. El Tribunal Superior, per tant, ha posat en pausa la petició de la família a instàncies de què es pronunciï el Tribunal Constitucional.

El tribunal superior català ja va reconèixer que la llei del Govern impossibilitava executar la seva sentència que assegurava un 25% de castellà a les aules. A més, va anunciar que recorreria aquest decret llei de la Generalitat i el portaria al Tribunal Constitucional, al·legant incompatibilitat constitucional. Tot i això, mentre el Constitucional no es pronuncia, els tràmits per aplicar el percentatge a les escoles estan bloquejats i, per tant, segueix en normal funcionament el sistema d'ensenyament català.

Òmnium Cultural, fa uns dies, va presentar-se en contra d'aplicar el percentatge de castellà a una escola de Canet de Mar. L'entitat es va personar en nom d'una trentena de famílies davant del TSJC perquè davant les noves circumstàncies revoqui la mesura cautelar d'aplicar el 25% de castellà. L’entitat es refereix al fet que una setmana abans, el mateix TSJC va suspendre l’execució forçosa de la sentència del 25% de castellà a totes les escoles del país, en admetre que la nova normativa d’Educació aprovada la supera. Amb tot, proposava de consultar al Tribunal Constitucional (TC) si el decret Llei 6/22 i la Llei 8/22, aprovades pel Govern de Pere Aragonès, són “inconstitucionals” per vulneració de diversos articles de la Constitució. 

Aquest moviment d'Òmnium avui s'ha vist palès en la denegació del mateix TSJC d'aplicar la seva pròpia sentència. El tribunal no pot aplicar el percentatge de castellà perquè les circumstàncies no són les mateixes que quan va demanar executar el 25% a tot Catalunya. Ara, amb el nou decret llei, queda momentàniament blindat el català a les escoles catalanes. De moment, fins que el Tribunal Constitucional no digui el contrari. La sentència del TSJC sobre l’aplicació del 25% de castellà va ser dictada el 2020 i ratificada pel Suprem el febrer passat. El maig passat, el TSJC va iniciar la seva execució forçosa a petició de l’Asamblea por una Escuela Bilingüe, contra el parer de l’Advocacia de l’Estat, i ara, el TSJC revisant la recent normativa aprovada pel Parlament, assegura que no la pot aplicar, tot i que apunta que són inconstitucionals. Davant aquesta aturada, Òmnium també demana que s’apliqui al cas de l’escola de Canet de Mar, ja que la sentència d’aquest cas no està resolta.