Isabel Rodríguez, la portaveu del govern espanyol des de fa poc més d'un any, era una de les representants de l'Estat en la taula de diàleg celebrada el juliol. I què ha volgut destacar d'aquesta trobada? Doncs que "la relació entre les diferents administracions d'Espanya es gestionen des del diàleg i des de l'entesa i en el marc de la llei". Per això, la política manxega ha volgut comparar aquesta etapa de les relacions des que ERC va arribar a la Generalitat i el PSOE al Palau de la Moncloa amb el context que hi havia abans: "Hi havia qui se saltava la llei de forma unilateral i qui no responia a aquesta situació des del diàleg i la política. Ara hi ha un acord perquè les relacions entre les dues administracions s'emmarquin en la llei i es treballen des del diàleg", ha dit en una entrevista al diari El Español. 

En definitiva, la portaveu del govern espanyol ha resumit la situació actual de les relacions entre Catalunya i Espanya com un context d'"absoluta normalitat", després de la celebració de la reunió de la Generalitat amb el govern espanyol. En aquest espai només hi van participar consellers d'ERC i Junts va tornar a quedar-hi fora. Cal tenir en compte que la trobada es va produir a Madrid tot just un dia abans que els republicans votessin a favor de la suspensió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament. Que ara Rodríguez digui que el més important de la taula de diàleg és la represa de les relacions va en la línia de part de l'independentisme que opina que ERC ha renunciat a l'autodeterminació i a fixar un nou referèndum, el motiu pel qual en principi s'havia creat aquesta taula, tot i que la consellera Vilagrà ho ha negat.

Rodríguez també s'ha referit a la situació del català a l'escola i a l'obligació del 25% del castellà a les aules. "La llengua forma part de la riquesa del nostre país i no pot ser una arma electoral ni partidista. S'ha de promoure perquè, efectivament, com diu la legislació nacional, els alumnes de Catalunya surtin amb un ple domini de les seves llengües, que són el català i el castellà". A més, la portaveu ha tret pit d'un dels altres acords arribats a la taula de diàleg, el de enfortir el català al Senat: "Les llengües cooficials de l'Estat són llengües del nostre país i tenen aquest reconeixement constitucional".

Polèmica per l'ús del Falcón per part de Sánchez 

En la mateixa entrevista, Rodríguez ha desitjat sort a la seva companya del Consell de Ministres, Yolanda Díaz, i al seu projecte Sumar, que considera diferent de l'ideari del PSOE i també s'ha referit a la polèmica pel que molts consideren un ús exagerat del Falcón, un dels avions oficials del govern espanyol, per part del president Pedro Sánchez, a qui molts des de l'extrema dreta l'han batejat com a Falconeti. Sobre aquest fet, en un moment de crisi energètica i qüestionament dels vols privats, Rodríguez ha ironitzat que mai no ha conegut "cap Cap d'Estat d'aquest país que viatgi en tricicle".