Més celebracions després del petit respir que ha donat l'última decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a l'escola catalana. El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha celebrat com una primera victòria que el tribunal hagi constatat la impossibilitat legal d'executar la sentència que obliga a impartir el 25%. "És una primera victòria i una gran notícia, és el primer pas perquè a cap aula s’apliqui el 25% de castellà. Aquesta victòria d’avui el que fa és refermar el model d’escola catalana", ha reivindicat el conseller en una atenció als mitjans, i ha apuntat que aquesta decisió afiança el model d'escola catalana. Cambray ha remarcat que aquesta resolució del TSJC ha arribat gràcies a la feina que s’ha fet des de molts àmbits del país, i ha volgut reconèixer la tasca del Govern, dels grups parlamentaris, de les entitats i dels mestres i les direccions. 

Aquestes declaracions del conseller arriben després que el TSJC hagi reconegut que la nova legislació sobre el català impedeix executar legalment la sentència del 25%. Per això, tal i com va demanar l'Asamblea por una Escuela Bilingüe, ha preguntat a les parts personades si hauria de presentar una qüestió d'inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional (TC) perquè aquest avaluï si la nova normativa s'adequa a la Constitució i a la jurisprudència sobre el català que va marcar la sentència de l'Estatut. El tribunal diu que la sentència del 25% es basava en una legislació anterior, i que la nova normativa és incompatible amb la sentència. A més, suspèn els tràmits per a l'execució forçosa de la sentència.

En preguntar-li per la més que probable qüestió d’inconstitucionalitat, el conseller s’ha limitat a dir que “segueixin els tràmits jurídics que hagin de seguir”, i ha insistit en la seva satisfacció per la resolució coneguda aquest dilluns, que permetrà que el curs vinent no canviï res en l'àmbit lingüístic i s'actuï amb "màxima tranquil·litat" als centres, ha dit. “El que hem fet és el que vam dir que faríem. Vam dir que dotaríem d’escut jurídic i legal a totes les direccions perquè no tinguessin cap tipus de risc i continuessin fent la feina que saben fer”, ha conclòs Cambray.

 

Precedents

Fonts del departament han recordat que fa uns dos mesos el TC ja va resoldre a favor de la Generalitat en una qüestió similar. El TSJC i el Suprem havien obligat la Generalitat a pagar la seva part de les escoles bressol als ajuntaments que ho havien reclamat. El Govern va canviar la normativa i va incloure el pagament als pressupostos, però el TSJC va veure inconstitucional la maniobra i ho va portar al TC el 2020. El TC va concloure que el Govern tenia la potestat de canviar la legislació, cosa que impossibilitava el compliment de la primera sentència. Per això, des d'Educació es preveu que pugui passar una cosa similar ara amb la nova normativa sobre el català.

No només ha reaccionat el conseller a la notícia. També ho han fet representants d'ERC i Junts a les rodes de premsa habituals del matí. "És una victòria parcial", ha declarat la portaveu d'ERC Marta Vilalta, i ha valorat que el pronunciament del tribunal diu "que és impossible executar la sentència perquè ha canviat el marc legal, i això és el que ens demostra que va valdre la pena". I en el mateix sentit s'ha manifestat el portaveu de Junts, Josep Rius, que ha apuntat que aquesta decisió frena temporalment la imposició del 25% del castellà: "S'ha guanyat una batalla, però no la guerra".