La defensa dels 12 membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR), enviats a judici per l'Operació Judes, afirma que és "pràcticament impossible" que hi hagi temps d'aturar el judici contra els acusats invocant l'amnistia, que encara s'ha d'acabar de negociar entre el PSOE i Junts, perquè s'hauria de fer en el moment de les qüestions prèvies. "Veient els temps de tramitació i les maniobres del PP, és pràcticament impossible", ha reconegut Xavier Monge, advocat d'Alerta Solidària en una entrevista aquest dissabte a Rac 1. Tanmateix, Monge ha afirmat que sí que demanarien que es deixés sense efecte tota la causa en el moment que entrés en vigor la llei d'amnistia, però ha advertit que serà una "qüestió complexa". “L’Audiència Nacional no es quedarà de braços plegats i haurem de veure quin paper juga la fiscalia en tot això”, ha afegit.

Judici el 2024

Monge, que preveu que el judici serà durant el 2024, ha assegurat que durant els quatre anys que han passat no hi ha hagut novetats en la instrucció. “Es va parlar d’explosius, després de precursors”, un els elements que ha indicat que tothom pot tenir a casa, com productes de neteja. “Tot són elucubracions de la Guàrdia Civil i el jutjat ho ha anat comprant”, ha denunciat. L'advocat ha afirmat que la resolució, que es va publicar aquest divendres, no va ser cap sorpresa perquè "era el pas que tocava", però si ha assenyalat que "no és cap casualitat" el context polític que ha triat l'Audiència Nacional, enmig de les negociacions per la llei d'amnistia. “És evident, el poder judicial ja ha anunciat per terra, mar i aire que intervindrà en el debat de l’amnistia”, ha indicat Monge, que ha recordat que la pròpia ‘Operació Judes’ es va produir a les portes de la sentència del procés.

'Operació Judes'

L’Audiència Nacional ha acordat l’obertura de judici oral contra 12 CDR de l’Operació Judes’. En concret, confirma la resolució de conclusió de sumari que ja va dictar el jutjat central d’instrucció número 6 de la mateixa Audiència Nacional el 27 d’abril, que mantenia el processament per pertinença a organització terrorista contra 12 dels 13 CDR detinguts, ja que per a un d’ells ja es va arxivar el cas fa un any i mig. A més d’atribuir als 12 processats el delicte de pertinença a organització terrorista, a vuit d’ells també els atribueix el de tinença, dipòsit i fabricació d’explosius de caràcter terrorista.

El passat mes d'abril el jutge Manuel García Castellón va concloure el sumari, per segon cop, després de reobrir-lo en estimar-se el recurs d'un dels acusats, que va demanar ampliar la instrucció. Alerta Solidària havia denunciat que el magistrat no els havia lliurat el contingut de les diligències secretes fins pocs dies abans que es tanqués el sumari per primer cop. Així, les defenses es van quedar sense marge de maniobra per actuar, i per això van demanar allargar la instrucció malgrat que el sumari estava tancat. En aquesta nova resolució, l’Audiència acorda l’obertura de judici oral i rebutja totes les al·legacions i recursos. Demana a les parts que redactin els seus escrits de conclusions.