La sala penal de l'Audiència Nacional ha confirmat que els 12 veïns, acusats de terrorisme en l'Operació Judes, vagin a judici, tal com va acordar el magistrat instructor, l'octubre passat. Alerta Solidària, que porta la defensa de la majoria, ha denunciat aquest divendres que aquesta acció "és precipitada", no respecta el dret de defensa i que el tribunal "s'apunta a la cursa contra la llei d'amnistia", que a contrarellotge negocia el PSOE amb ERC i Junts. La causa dels 12 encausats, que participaven en diferents CDR, és una de les que s'ha inclòs en els esborranys de la llei d'amnistia pels actes del Procés.

 

El proper pas és que la Fiscalia presenti l'escrit d'acusació i les penes que demana per a cada un dels 12 encausats, processats pels delictes de pertànyer a organització terrorista i, alguns d’ells, de tinença de material explosiu.  Té un termini de 5 dies. Després, serà el torn de les defenses, i que la sala penal de l'Audiència Nacional fixi la data del judici, si abans no són amnistiats. En la causa, també està personada, com acusació popular, l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT), malgrat que els encausats no van causar ni ferits, en els fets que se'ls imputen.

Accés a dues peces secretes

En la resolució, la secció tercera de la sala penal de l’Audiència Nacional —formada pels magistrats Félix Alfonso Guevara, Carolina Rius i José Pedro Vázquez— argumenta que manté la conclusió del sumari contra els 12 encausats perquè les peticions de les defenses ja van ser revocades per una altra sala penal (la segona), fet que qualifica d’”improcedent” i “aberrant” resoldre una apel·lació d’una apel·lació.

La demanda de la majoria de les defenses és que s’incloguessin en la investigació les diligències prèvies DP 104/2017 i dels DP 99/2018, que són l’origen de l’Operació Judes, que es va mantenir en secret a les defenses, fins que l’Audiència Nacional va ordenar, i diversos cops, al magistrat Manuel García Castellón, titular del jutjat Central d’Instrucció 6, que els hi facilités. El tribunal, però va fixar un termini des de l’inici d’aquestes diligències fins a l’obertura del cas de l’Operació Judes (sumari 5/2021), i la nova sala d’apel·lacions no vol rectificar als seus col·legues.

També denega a les defenses que tornin a declarar 6 agents de la Guàrdia Civil, que van participar en la investigació, i que no van aclarir tots els extrems. Conclou que ho poden fer en el judici. Alerta Solidària interpreta aquesta resolució, com una més del Poder Judicial contra l'amnistia. El cas més evident són els 8 magistrats conservadors del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que han forçat un ple per al dilluns per debatre la llei d'amnistia, que encara ni s'ha presentat al Congrés dels Diputats.