L'acord per a la investidura de Pedro Sánchez no està tancat, si més no pel que fa les negociacions amb Junts. Així ho asseguren diferents fonts d'aquest partit consultades per ElNacional.cat després que aquest matí s'ha reunit la permanent de la seva direcció a Brussel·les en una trobada encapçalada pel president a l'exili, Carles Puigdemont. Enmig d'una jornada de nervis per la successió de reunions i anuncis d'acords entre PSOE i ERC, Junts insisteix que les negociacions continuen. L'executiva del partit, que estava previst que es trobés aquesta tarda de manera telemàtica, finalment no s'ha reunit, i al vespre la major part dels membres de la permanent han tornat cap a Barcelona, amb les converses encara obertes.

El partit de Carles Puigdemont manté les exigències sobre els "serrells" pendents, que afectarien essencialment a la llei d'amnistia. Ben diferent és la situació a ERC, que ha anunciat aquest mateix matí que ja havia tancat l'acord amb els socialistes, tant pel que fa l'amnistia, com el traspàs de Rodalies i finançament. De fet, a primera hora de la tarda s'han reunit a Barcelona el ministre de Presidència, Félix Bolaños, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, per signar l'acord i l'un i l'altre han comparegut, per separat, per donar a conèixer els punts de l'acord.

També Junts havia muntat un faristol a l'hotel de Brussel·les mentre estava reunida la cúpula del partit, la qual cosa ha fet pensar els periodistes presents que la compareixença de Puigdemont per anunciar l'acord amb el PSOE se celebraria també avui. Això no obstant, a mitja tarda s'ha desmuntat el faristol sense que ningú l'hagués utilitzat, ni Puigdemont ni cap dels assistents a la permanent, entre els quals hi havia la presidenta del partit, Laura Borràs, i el secretari general, Jordi Turull, a més de la presidenta del grup de Junts al Congrés, Míriam Nogueras. Rere el silenci de Junts apareix també la voluntat de marcar distàncies amb l'escenificació de l'acord protagonitzada per ERC amb el PSOE. De retruc, el fet que la permanent no hagi donat el vistiplau a l'acord, ha fet que no se celebrés l'executiva prevista per a la tarda, ni s'hagi convocat el consell nacional que s'havia de celebrar demà.

Sense pressa

De fet, després del matí de reunions a la capital belga, Junts insisteix que no han tancat l'acord i que les converses amb el PSOE continuen en marxa. L'abast de l'amnistia seria una de les qüestions que hi ha encara damunt la taula. La discussió, segons algunes fonts, podria girar al voltant de la inclusió del cas Volhov, així com casos que impliquen el delicte de malversació -alguns de dirigents propers a Puigdemont- o la prevenció davant de carpetes encara sota secret de sumari. Però el contingut precís de les converses es manté amb absoluta discreció. Des de Junts també hauria provocat irritació alguns canvis introduïts pels negociadors del PSOE en la redacció de punts ja tancats. D'aquí la insistència, de nou, a reclamar "garanties" sobre tots els pactes tancats.

Aquest dijous la reunió de Junts s'ha celebrat al mateix hotel on el 5 de setembre, Puigdemont va assenyalar les condicions que exigia per acceptar negociar el vot a la investidura de Sánchez, entre les quals l'amnistia, el reconeixement de la legalitat democràtica de l'independentisme i un mediador per a les negociacions amb l'Estat. 

Tres mesos després, el partit de Puigdemont assegura que no té pressa per tancar l'acord. Aquesta és ara mateix la consigna, enmig la guerra de nervis en marxa. Tot i que el PSOE intenta situar el debat d'investidura per a la setmana vinent, el termini per a una votació al Congrés no s'esgota fins al 27 de novembre, per la qual cosa Junts evita deixar-se portar pels tempo que han volgut marcar PSOE i ERC.