No feia ni 24 hores que l'havien presentat en públic i l'acord entre ERC i el PSOE per a la investidura a canvi de l'activació d'una mesa de diàleg per resoldre el conflicte polític català patia el primer test d'estrès. La Junta Electoral Central ha entrat en escena per torpedinar l'aliança amb l'independentisme. Les decisions d'apartar el president Torra i retirar l'acta d'eurodiputat a Junqueras fan trontollar els ciments d'un pacte que tots dos partits han defensat contra vent i marea, contra propis i aliens.

Amb el debat d'investidura en marxa, els republicans reuneixen de bon matí l'executiva per "valorar-ne les conseqüències". La voluntat de diversos dirigents consultats és mantenir l'aposta negociadora i desvincular els socialistes de la decisió de la JEC. De fet, la direcció del PSOE va posar una pista d'aterratge immediatament després de coneixe's les inhabilitacions. La seva portaveu al Congrés va deixar clar que "la JEC no és un tribunal" i que tenen seriosos dubtes sobre el fet que sigui competent per treure un president de la Generalitat. Alhora va afegir que confien que "el màxim òrgan jurisdiccional, és a dir el Tribunal Suprem, respongui a aquesta qüestió". 

Aliens a les pressions, a ERC havien decidit "assumir el risc" d'abstenir-se en la votació per facilitar la investidura de Pedro Sánchez, després d'haver arrencat del PSOE un acord per escrit que els compromet a activar una taula de diàleg entre la Generalitat i la Moncloa en els quinze dies posteriors a la formació del govern PSOE-Podemos i a sotmetre a votació dels catalans el resultat final de la negociació. Si la materialització d'aquest pacte ja havia sumit el govern Torra-Aragonès en una nova crisi​, el veredicte de la Junta Electoral Central tensiona encara més la situació. Junts per Catalunya -que probablement abandoni el ple del Congrés a mitges en senyal de protesta- redobla la pressió perquè els seus socis de Govern es facin enrere i votin en contra de Sánchez. 

En paral·lel a la sessió d'investidura de Madrid, el Parlament celebrarà a partir de les cinc de la tarda un ple extraordinari que va convocar-se d'urgència ahir a la nit. L'únic punt serà la compareixença del president Quim Torra, que en una declaració oficial poc després que transcendís la seva inhabilitació va demanar "que el ple de la cambra es pronunciï clarament per rebutjar aquesta resolució de la Junta Electoral que vulnera la llei". El cap de l'executiu va reiterar que només el pot inhabilitar el Parlament de Catalunya. 

10 mesos d'inestabilitat, primer govern de coalició

Espanya havia d'emprendre aquest dissabte el camí del desbloqueig després de 10 mesos d'inestabilitat. Des d'aquell 4 de març de 2019 quan Pedro Sánchez va convocar les primeres eleccions generals —les del 28 d'abril—, que el govern està en funcions, amb tots els inconvenients que això suposa. A les nou del matí arrenca el debat d'investidura de la legislatura amb el Congrés més plural i fragmentat de la història que hauria de donar pas al primer govern de coalició a l'Estat

L'estiu de 2016, Alfredo Pérez Rubalcaba va batejar com a Frankenstein una hipotètica operació de suma del PSOE amb Podemos i independentistes. Dos anys després, Mariano Rajoy va servir-se d'aquella expressió per criticar la moció de censura contra ell, per la qual Sánchez i Iglesias van aliar-se amb l'independentisme. A partir d'avui, el personatge de la novel·la de Mary Shelley havia de tornar a la vida per treure Espanya de la paràlisi gràcies al paper imprescindible de l'independentisme pragmàtic i pactista que capitaneja Oriol Junqueras des de la presó de Lledoners.

PP, Cs, VOX i la resta de forces conservadores de l'Estat han intensificat la pressió per evitar aquesta operació. Els set membres conservadors de la JEC s'han imposat als altres sis, que han mostrat la seva discrepància amb la decisió d'apartar Torra. És la prova que explica per què Sánchez, conscient de les maniobres de la dreta per boicotejar el pacte, tenia tanta pressa per convocar la seva investidura. 

Un president amb dues investidures fallides

Si una cosa té l'autor de Manual de resistencia és el mèrit d'haver fet història per diverses raons en només un parell d'anys. Pedro Sánchez és el primer candidat en aconseguir guanyar una moció de censura, gràcies a la qual va convertir-se en president en substitució de Rajoy. El líder del PSOE ostenta encara un altre títol: el de ser l'únic polític que ha protagonitzat dues investidures fallides

L'any 2016 va provar sort de la mà de Ciutadans. Ell i Albert Rivera van signar el famós pacto del abrazo que quedava molt lluny de la majoria necessària. Aquell intent frustrat d'investidura de Pedro Sánchez va acabar amb 130 vots a favor i 219 en contra. El secretari general socialista toparia contra les roques encara una segona vegada, l'estiu passat. Després de les eleccions del 28-A, que va convocar perquè no va poder aprovar pressupostos, Sánchez va aixecar un mur amb Iglesias, i va arribar a afirmar que un govern de coalició amb Podemos no el deixaria dormir. En la votació d'investidura de juliol va quedar-se sol, amb l'únic suport del PRC de Revilla. A la tercera havia de ser la vençuda, però la cosa ja no està tan clara. 

Una investidura maratoniana i per la mínima

Si finalment ERC aïlla l'acord amb el PSOE de la decisió de la JEC, el marcador final de la votació d'investidura serà ajustadíssim. El debat arrencarà a partir de les nou del matí amb l'exposició inicial sense límit de temps del candidat a la presidència —al juliol va parlar durant dues hores—. En acabar la seva intervenció es farà una pausa per donar temps als grups a preparar la seva resposta. Tindran mitja hora per interpel·lar Sánchez, que podrà replicar-los durant tanta estona com vulgui, i donarà peu a una contrarèplica de 10 minuts més per grup. 

Amb els resultats del 10-N, el Congrés ha quedat més fragmentat que mai, amb una vintena de partits polítics repartits en 10 grups parlamentaris. Intervindran de major a menor. Començarà el PP i seguiran VOX, Podemos, el grup Plural del qual forma part JxCat —juntament amb Compromís, Más País, Nueva Canaria, Coalición Canaria, el BNG, el PRC i Teruel Existe—, ERC, Cs, el PNB, Bildu i el grup Mixt, que integren la CUP i Navarra Suma. Tancarà el PSOE. 

La primera votació, en la qual per ser investit Sánchez necessita una majoria absoluta de 176 diputats que no té, es produirà diumenge al migdia. Caldrà, per tant, anar a una segona volta 48 hores després. Serà dimarts 7 i llavors només li caldran més vots a favor que en contra. Llevat de més sorpreses d'última hora, sap segur que comptarà amb 167 'sí' (PSOE, Podemos, PNB, Més País, Compromís, Nueva Canarias, BNG i Teruel Existe) i 164 en contra (PP, Foro Asturias, VOX, Cs, JxCat, CUP, Navarra Suma i PRC).