Per al PSOE les inhabilitacions de Torra i Junqueras acordades per la Junta Electoral Central són pràcticament paper mullat. Pocs minuts després que s’hagin conegut, la portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, ha expressat els seus “seriosos dubtes” sobre la competència de l’àrbitre electoral per a retirar actes de diputat. “No és un tribunal”, ha subratllat Lastra, que ha dit que esperen que es pronunciï el Tribunal Suprem.

Hores després de tancar l’acord amb ERC, la mà dreta de Pedro Sánchez ha assegurat que “tenen seriosos dubtes que la Junta Electoral Central sigui competent per a adoptar aquests acords”. Ha subratllat que sis dels tretze membres de la JEC també ho han vist així. “La JEC no és un òrgan jurisdiccional, sinó merament administratiu”, ha reiterat. En aquesta línia, ha assegurat que el que “esperen” és que “el màxim òrgan jurisdiccional, el Suprem, respongui com abans millor”.

En una compareixença sense preguntes al Congrés, la portaveu socialista ha culpat el PP, Vox i Ciutadans de voler "boicotejar" la investidura" a través de la JEC. "Es diuen molt espanyols però van contra la voluntat majoritària dels espanyols", ha etzibat. Lastra ha afirmat que, malgrat tot, la democràcia "s'obrirà pas".

Aquesta tarda, la Junta Electoral ha adoptat dos acords. El primer, que confirma la inhabilitació del president Quim Torra, de qui ordena que es deixi sense validesa la seva acta de diputat al Parlament. El segon, que impedeix a Oriol Junqueras recollir l'acta d'eurodiputat, malgrat la sentència del Tribunal de Luxemburg i que el Tribunal Suprem està examinant.