Després de setmanes de rumors, la moció de censura impulsada per Vox i protagonitzada pel controvertit Ramón Tamames ja té data. Des del govern espanyol no volien endarrerir-la i finalment se celebrarà la setmana vinent, entre dimarts 21 i dijous 23, segons avança el diari El País. Així, arriba en un moment molt complicat per l'executiu de Pedro Sánchez, enmig de la crisi per la reforma de la llei del només sí és sí, escenificada durant la celebració del dia de la dona. En la primera moció de la legislatura, durant l'època dura de la covid, els d'Abascal van quedar-se sols defensant la necessitat de fer fora Sánchez de la Moncloa i el govern de coalició en va sortir enfortit. Ara, han optat per una formula diferent, presentant a un candidat alternatiu a Santiago Abascal, però el resultat sembla que serà el mateix.

La data de la moció depenia del govern de Sánchez i han decidit celebrar-la ràpidament, descartant endarrerir-la fins després de les municipals i autonòmiques, com en algun moment s'havia pogut plantejar. Així, dimarts 21 començarà el debat al Congrés, que s'allargarà durant dimecres 22. La votació podria ser el mateix 22 o dijous 23. Aquest dilluns la presidenta de la cambra baixa, Meritxell Batet ho comunicarà formalment a Sánchez, Ramón Tamames i Vox. El primer cop que Abascal es va referir a aquesta iniciativa va ser el passat mes de novembre, quan Sánchez va pactar amb ERC la reforma del Codi Penal, amb la reforma dels delictes de sedició i malversació. Llavors, Ciutadans s'afegia a les peticions, tot i que ara amb el canvi de direcció han dit que hi votaran en contra, mentre intentaven que fos el líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo qui l'encapçalés. Des del PP, però, han volgut minimitzar la moció de censura, conscients que és impossible que prosperi i s'han limitat a demanar eleccions anticipades, amb les enquestes a favor. 

La complicada agenda internacional de Pedro Sánchez 

Els terminis de la moció han estat així els habituals en aquesta mena de procediments, ja que després de setmanes de debatre qui havia de ser el seu candidat, els d'Abascal la van presentar el 27 de febrer. Pedro Sánchez ha intensificat en les últimes setmanes la seva agenda internacional, en els mesos previs a les eleccions i a la presidència espanyola de la Unió Europea, que començarà l'1 de juliol. De fet, la setmana vinent ja tenia previst viatjar a Luxemburg i Bèlgica, i el 24 de març ha de partir fins a Santo Domingo, a la República Dominicana, per la cimera iberoamericana que s'hi celebra. Existia la possibilitat que tingués lloc aquesta mateixa setmana, però també es va descartar per l'agenda del president espanyol i una petita crisi en la coalició, ja que es preveu que se substitueixin a dues ministres candidates a les municipals, Reyes Maroto a Madrid i Carolina Darias, a Las Palmas.