Els problemes no acaben a Ciutadans. Després d'anys de decadència i de resultats preocupants que van dur la formació a un procés de renovació amb canvi d'imatge i de líder, a tres mesos de les eleccions municipals i autonòmiques s'han accelerat les desercions al partit. Al PP, al PSOE o a la vida privada, però el degoteig de baixes entre les files de Ciutadans sembla inacabable, una situació que dibuixa un futur complicat tant el 28 de maig com a les generals. Tot i la delicada situació, el partit ha aconseguit aprovar més de 200 candidatures per a les eleccions municipals, però les enquestes mostren que la situació és extremadament delicada, especialment a Madrid, Barcelona i altres ciutats importants, segons informa el Confidencial. Els taronges es podrien quedar sense representació en les ciutats més importants d'Espanya, mentre les enquestes tampoc els donen més d'un o dos diputats al Congrés.

Tot i això, el partit pretén seguir dempeus en el Congrés dels Diputats, el seu gran objectiu. Les fonts de la renovada direcció nacional, ara liderada per Patrícia Guasp, admeten el seu pessimisme per la complicada situació que dibuixen les enquestes, però afirmen que el partit no tancarà les portes mentre hi hagi esperança. El problema de Ciutadans no és econòmic, ja que disposen d'uns 11 milions d'euros en caixa, el problema és la pèrdua de confiança dels votants, que han convertit un partit que va arribar als 57 diputats al Congrés en una força que aspira als dos diputats en les pròximes eleccions generals i que podria perdre la representació a gran part de les capitals autonòmiques d'arreu d'Espanya. Des del partit afirmen que hi ha molts membres que valoren deixar-ho estar i tornar a la vida privada abans que arribin les eleccions, ja que creuen que no tenen cap opció de sobreviure.

Inés Arrimadas tornarà a liderar el partit

Tot i els mals resultats dels darrers anys, des de la formació creuen que Inés Arrimadas tornarà a ser la cara visible de Ciutadans en les pròximes eleccions. La política de Jaen, que ha deixat la direcció política del partit en favor de Patricia Guasp, seguirà sent la viva imatge de la formació taronja. Aquest escenari no hauria estat el mateix si les primàries de Ciutadans se les hagués endut Edmundo Bal, qui va proposar i demanar un relleu també en la posició d'Arrimadas. Però dins de la formació consideren que Arrimadas és una cara coneguda i que, davant la dificilíssima situació en la qual es troben, pot atreure algun votant més que una cara nova. Una fórmula de dubtós èxit tenint en compte els darrers resultats del partit amb Arrimadas al capdavant.

Primer xoc entre Arrimadas i la nova direcció de Cs

Un mes després de l'elecció de la nova direcció del partit ja han sorgit els primers problemes dins la formació taronja per desavinences entre la nova direcció i la que un dia va ser la presidenta, i ara és la portaveu del partit al Congrés, Inés Arrimadas. Concretament, el nucli de les discrepàncies és la moció de censura de Vox i que proposarà Ramón Tamames com a nou president del govern espanyol per fer fora a Pedro Sánchez de la Moncloa. Si bé Arrimadas sempre havia estat una gran defensora d'aquesta possibilitat, que la ultradreta va plantejar després de la reforma dels delictes de sedició i malversació al Codi Penal, pressionant (inútilment) a Alberto Núñez Feijóo perquè el PP també li donés suport, els nou líders no ho veuen amb els mateixos ulls. La voluntat de Patrícia Guasp i de la nova direcció és allunyar-se tant com sigui possible del PP i, sobretot, de Vox en aquesta nova etapa. Posar-se al costat de la dreta i ultradreta en els últims anys ha portat el partit a vorejar la desaparició, segons totes les enquestes.