Alberto Núñez Feijóo ha tornat a enterrar les escasses esperances perquè prosperi la moció de censura de Vox contra el govern de Pedro Sánchez. Després de confirmar-se que la proposta es registrarà dilluns que ve al Congrés dels Diputats i que l’economista Ramón Tamames en serà el candidat, el líder del PP ha estat taxatiu amb les intencions de la formació de Santiago Abascal, que intentarà censurar el govern central per segon cop aquesta legislatura. “Espanya ens l’hem de prendre més seriosament que el simple fet d’anar un parell de tardes al Congrés amb algú [Tamames] que sap perfectament que no serà president del govern i amb un partit [Vox] que se li ha ocorregut incrementar el xou parlamentari”, ha sentenciat Feijóo en una visita empresarial feta a Daimiel (Castella – La Manxa). El president del PP manté que, per al canvi al qual treballa a La Moncloa, “no és oportú oferir una victòria parlamentària a un govern convuls, dividit i en implosió”.

Per tot això, el líder del PP ha confirmat que el seu partit s’abstindrà en la votació de la moció, a diferència del vot en contra que va establir Pablo Casado l’octubre de 2020. Tot i que ha dit que “no s’hi oposaran”, Feijóo entén que “no és el moment” de fer servir aquest mecanisme constitucional, “ni l’oportunitat ni el més intel·ligent per aconseguir que el govern canviï”. A les portes d’un triple examen electoral, considera que el més adient és que “la gent vagi a votar” a les urnes. Això sí, Núñez Feijóo ha lliurat Tamames del reguitzell de crítiques: “Respectem el professor Tamames, la seva biografia i el seu nivell acadèmic; no tenim res a criticar de la seva decisió personal, que no compartim”.

El cert és que el cap de files del PP i l’economista van menjar plegats a principis de febrer quan el ja candidat a la moció s’estava rumiant si acceptar l’oferta de Santiago Abascal. En una entrevista a Televisió Espanyola aquest dijous, Tamames ha reconegut que en aquella trobada va explicar al gallec que la moció “era necessària” i ha recordat que, amb ell, hi manté “una excel·lent relació”. “No tinc previst trucar-lo una altra vegada, però si em truquen m’hi posaré, i si necessito parlar amb ell d’alguna cosa, ho faré amb tota tranquil·litat. És una persona molt notable que està fent un gran esforç per al seu partit”, l’ha lloat quan li ha preguntat si tornarà a demanar-li una reunió.

Feijóo sobre el dinar amb Casado: “Cap qüestió pendent”

Preguntat pel dinar que d'aquest dimecres amb Pablo Casado un any després de la guerra profunda al PP, Feijóo l’ha emmarcat en la “cordialitat” i la “normalitat d’anar a menjar amb un company de partit i expresident del partit” i ha explicat que el líder purgat no torna a la política pels seus compromisos laborals. “Està enfocat i centrat en una activitat professional i, segons em va dir, no és compatible amb la política, cosa que entenc i que considero raonable i intel·ligent”, ha recordat de l’àpat que van compartir en una taverna a prop del Senat. En aquest sentit, el gallec ha assegurat que “no hi ha cap mala consciència” ni “cap qüestió pendent” amb l’exdirigent. “No hi ha res a ocultar”, ha acabat Feijóo.