El candidat a la moció de censura presentada pel partit d'extrema dreta Vox, Ramón Tamames, ha marcat els titulars més per la seva personalitat, declaracions i currículum que no pas per l'estratègia política darrere de la moció. Tamames s'ha desmarcat dels posicionaments generals del partit liderat per Santiago Abascal puntualment en el passat i ell mateix va advertir que en el discurs de la moció tindria llibertat absoluta. Tanmateix, el candidat de Vox ha donat una entrevista a El País on es desmarca de moltes de les posicions més populars del partit d'extrema dreta: avortament, il·legalització dels partits independentistes o el negacionisme del canvi climàtic. El mateix Tamames sentencia: "Jo no soc aquí per defensar Vox, és l'únic partit que m'ha proposat...". 

De membre del Partit Comunista d'Espanya (PCE) a candidat de l'extrema dreta a una moció de censura contra Pedro Sánchez. La trajectòria de Tamames és, com a poc, peculiar. Tot i trobar-se en l'espai de Vox actualment, Tamames no comparteix alguns dels postulats centrals del partit que l'ha posat endavant de la seva darrera estratègia política contra el govern espanyol. Per començar, només una setmana després que es donés a conèixer que Tamames s'havia mostrat a favor de reconèixer la "nació catalana" en un per calmar la tensió del procés independentista i Vox corregués a treure-li ferro, el candidat de la formació torna a tocar un tema delicat pel partit d'Abascal: l'independentisme. 

Concretament, Tamames ha afirmat: "Jo no soc partidari d'il·legalitzar res. Els delictes sí, al Codi Penal. Però partits, per què s'il·legalitzaran? El que han de respectar és el Parlament, funcionar a les eleccions". Preguntat sobre la posició antagònica que té respecte al partit que l'ha escollit om independent, el candidat a la moció ha respost: "Jo no demanaré la il·legalització de ningú. Què els diré als de Vox?: «No demaneu la il·legalització de ningú, és millor tenir-los dins que fora»".

Lluny de Vox: canvi climàtic, Pedro Sánchez i mitjans

Si les posicions respecte als partits independentistes són diferents entre el partit d'extrema dreta i el seu candidat, les seves opinions divergeixen en molts més temes. Tamames ha afirmat que defensarà la lluita contra el canvi climàtic, quan Vox és encara un partit negacionista d'aquest. Quan és preguntat sobre si ha llegit l'escrit de la moció de censura, on s'inclou la negació del canvi climàtic, i Tamames respon que sí i ràpidament afegeix: "Sap per què crec que he de ser-hi, en aquesta moció? El 80% dels afiliats de Vox són a favor de lluitar contra el canvi climàtic". Sobre els dirigents que estan en contra s'ha limitat a dir: "Jo intentaré que també s'assabentin, en la moció de censura".

Les divergències continuen. Tamames nega que s'hagi de considerar a Pedro Sánchez un criminal, un dels recursos discursius més utilitzat per Vox. Davant de tots aquests posicionaments contraris al partit amb qui s'ha vinculat en aquesta moció, Tamames és preguntat si era conscient que el diari a què concedeix l'entrevista, El País, està vetat per Vox ha respost. "No ho sabia i recomanaré que deixi de prohibir-los". Finalment ha conclòs: "Jo no tinc perquè defensar Vox, ningú m'ho ha demanat. M'han demanat que expliqui des del meu punt de vista com hi ha Espanya, que parli lliurement. I a això m'atenc".