El pròxim 28 de maig se celebren les eleccions municipals 2023, i les persones que no estan empadronades al lloc on resideixen tornen a les seves localitats per exercir el seu dret vot. Tot i que això no és necessari, ja que existeix una alternativa: el vot per correu. Si la intenció és votar per correu, és una gestió fàcil, però que exigeix organitzar-la amb més temps perquè hi ha uns terminis concrets i es necessiten una sèrie de documents. 

🔴 Debat TV3 | Debat electoral de Barcelona i fact-checking, DIRECTE
 

📆 Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats
 

🗳️ Vot per correu a les eleccions municipals 2023: terminis i tot el que has de saber
 

El 28-M se celebren les eleccions municipals, però també les autonòmiques en algunes comunitats autònomes de l'Estat espanyol, per tant, hi haurà qui votarà doble. Aquest és el cas d'Aragó, Astúries, Balears, Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana, Extremadura, Madrid, Múrcia, Navarra i La Rioja.

Com sol·licitar el vot per correu en les eleccions municipals 2023?

Per exercir el vot per correu en les eleccions municipals 2023 de la teva localitat, des del moment en què es convoquin les eleccions, es podrà sol·licitar el vot per correu en qualsevol oficina de Correus. El que hem de saber és que una vegada s'ha sol·licitat el vot per correu, queda impossibilitada l'opció d'anar a votar presencialment. Malgrat que finalment, la persona sol·licitant no acabi votant, només la sol·licitud ja exclou, de manera definitiva, el vot presencial. 

Vot per correu en les eleccions municipals 2023: quina documentació arribarà a casa?

Un cop s'ha fet la petició del vot per correu per a les eleccions municipals 2023 a l'oficina de correus s'enviarà a l'Oficina del Cens electoral i es farà la comprovació per determinar si el sol·licitant està inclòs en el cens, un cop fet aquest tràmit enviarà per correu certificat a la persona interessada un sobre que contingui diferent informació:

  • Una certificació de la seva inscripció en el cens.
  • Una papereta de cada candidatura.
  • Un sobre de votació.
  • Un sobre amb la direcció de la Mesa on li hagués tocat presencialment, que és el sobre de retorn.
  • Un full explicatiu.

Com es vota per correu en les eleccions municipals?

Una vegada s'ha rebut tota aquesta documentació, s'ha d'escollir la papereta de la formació a la qual vols votar, i introduir-la en el sobre de votació. En el cas de voler votar en blanc, no s'ha d'incloure la papereta. Aquest sobre ha d'anar acompanyat del certificat d'inscripció en el cens electoral. L'últim pas serà portar el sobre a una oficina de Correus i enviar-ho per correu certificat gratuïtament fins 4 dies abans de la jornada electoral. 

El dia que se celebrin les eleccions, Correus enviarà tots els sobres que contenen els vots per correu a les meses electorals dels col·legis a les 9:00 hores del matí, i continuarà traslladant els enviaments postals que es rebin durant tota la jornada electoral fins a les 20:00 hores. Acabada la votació i abans de donar pas a l'escrutini, la taula introduirà els sobres dels vots rebuts per correu a l'urna.