El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha comparegut aquesta tarda a la seu del partit i ha reclamat a ERC i a la CUP que facin un "darrer esforç" per assegurar els pressupostos d'una majoria independentista del 52%. Sànchez ha argumentat que és evident que no hi ha hagut una "sortida exitosa" de l'acord d'investidura que van subscriure ERC i la CUP, "que només ha durat sis mesos", i per això els demana que "reorientin les diferències que tenen" i que permetin que prosperin els pressupostos elaborats pel conseller Jaume Giró.

Uns pressupostos que el secretari general ha valorat com a "bons" per sortir del "malson" social i econòmic de la pandèmia. Per aquest motiu ha demanat als republicans i als cupaires que "actuïn amb responsabilitat" i a aquests darrers, que retirin les esmenes a la totalitat abans de la votació de dilluns a la tarda. "No hi ha cap motiu perquè una formació independentista no permeti la tramitació inicial dels pressupostos", ha argumentat.

A més, Sànchez ha estat taxatiu sobre obrir noves vies de negociació amb els comuns i ha afirmat que "Junts no participarà en cap acord que impliqui un canvi significatiu" del text inicial.

Junts i els comuns

Sobre la possibilitat que ERC intenti aprovar els pressupostos amb el suport dels comuns, Sànchez ha estat rotund i ha dit que Junts "no agafarà de referència les polítiques nefastes d'Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona". També ha contestat a la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, que va assegurar ahir que reclamarien un "gir de 180 graus" a les polítiques del Govern, i Sànchez li ha dit que de cap manera els pressupostos "tindran cap gir, ni de 180 graus ni de 90". Igualment, ha advertit que els comuns volen fer un "canvi de cromos".

"Junts no sacrificarà uns bons pressupostos per les polítiques nefastes de l'Ajuntament de Barcelona. No permetrem que afectin el país", ha explicat Sànchez sobre la demanda dels comuns d'aprovar els pressupostos de Barcelona a canvi de tramitar els de la Generalitat. També ha argumentat que "els acords ràpids, com el que vol fer ERC amb els comuns, estan condemnats al fracàs".

La reunió d'ERC i En Comú Podem

Sànchez ha assegurat que la reunió que s'ha produït aquesta tarda entre ERC i En Comú Podem, i en la qual no ha participat Junts, es tracta d'una reunió "purament política" i que "no té res a veure amb els pressupostos", en al·lusions a les condicions polítiques que posa Jéssica Albiach. I ha insistit en el fet que Junts confia en l'esforç que encara poden fer els republicans per intentar convèncer els cupaires. A la reunió d'aquesta tarda hi han assistit la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; la secretària general del departament, Núria Cuenca; el director de Coordinació Interdepartamental, Marc Ramentol, i el cap de l'Oficina del President, Sergi Sabrià. Per l'altra part, la delegació dels comuns està formada pels diputats Joan Carles Gallego, Susanna Segovia, Lucas Ferro i Marc Parés.

La trobada s'ha produït un dia després de la decisió de la CUP de mantenir l'esmena a la totalitat als pressupostos i a 24 hores del ple del Parlament que ha de debatre aquestes esmenes, presentades per diversos grups, entre els quals figuren les d'En Comú Podem. A la trobada, però, no hi ha hagut cap representant del Departament d'Economia, que encapçala Jaume Giró, tot i que normalment Junts havia estat present en les negociacions de pressupostos amb la CUP.

 

Imatge principal: Jordi Sànchez en la sala de rodes de premsa de Junts / EFE