Propostes contra rellotge del Govern per aconseguir que la CUP retiri l'esmena a la totalitat als pressupostos abans del ple que s'iniciarà el dilluns a les 14.00 hores. Després que el cap de setmana passat les bases anticapitalistes decidissin esmenar a la totalitat però seguir negociant, la coordinadora de l'organització es reunirà demà  per valorar si la retiren o la mantenen. En la trobada, els cupaires debatran en base a un document on s'inclouen les peticions de la CUP i les propostes del Govern, que entre d'altres qüestions, ofereix ara als cupaires la creació d'un grup de treball on abordar la proposta per a la realització d'un referèndum d'autodeterminació al llarg d'aquesta legislatura.

En el document compartit per la CUP, signat a data d'aquest dijous, l'Executiu es compromet també, durant la primera meitat del 2023, a analitzar si el procés de negociació de la taula de diàleg ha donat els seus fruits i, fins i tot, la possibilitat de suspendre aquesta negociació. En concret en el seu document, la CUP demanava un compromís del govern per generar les condicions d'aquest referèndum i també "explicitar el límit temporal de la taula de diàleg".

 

 

La proposta del Govern també incorpora, com ha anunciat avui el president Pere Aragonès des de París, incrementar a 1.000 milions d'euros la partida d'habitatge. La dotació inicial era de 749 milions d'euros, i ara l'Executiu es compromet a destinar els 251 milions afegits a habitatge públic i a polítiques públiques d'habitatge, tal com reclamaven també els anticapitalistes.

Pel que fa a la petició dels cupaires que la Generalitat es retiri de les acusacions particulars i l'eliminació de la Llei Mordassa, l'Executiu promet que el departament d'Interior farà un procés de revisió dels procediments sancionadors per tal de garantir el dret a la manifestació. En els nous procediments, la tramitació de la sanció passarà a càrrec de la direcció general competent en l'administració de la seguretat de la Conselleria d'Interior, "corregint l'anomalia actual que la unitat sancionadora és la mateixa que emet la denúncia", i es garantirà el dret de defensa del denunciat i de formular al·legacions.

En matèria de fiscalitat i davant dels reclams dels anticapitalistes, el Govern assegura que aprovarà aquest mes de novembre la memòria preliminar de l’avantprojecte de Llei de l’impost sobre les emissions portuàries de grans vaixells i, durant el mes de desembre, la corresponent a l’impost sobre les activitats econòmiques que generen gasos amb efecte hivernacle. 

A la imatge destacada, el conseller d'Economia Jaume Giró i el president de la Generalitat Pere Aragonès / Sergi Alcàzar