Dit i fet. Abans d'haver-se complert 24 hores des que la CUP anunciés l'acord de les bases d'esmenar a la totalitat els pressupostos del Govern, l'organització anticapitalista ja havia registrat l'esmena, tot just abans de començar el ple del Parlament que ha arrencat aquest dimecres al matí. Després d'haver registrat l'esmena i un cop acabada la sessió de control al Govern, els diputats anticapitalistes Eulàlia Reguant, Dolors Sabater, Carles Riera i Montserrat Vinyets s'han reunit a la Cambra catalana amb el president Pere Aragonès, i el conseller d'Economia, Jaume Giró. La trobada ha durat tres quarts d'hora i en ella s'han debatut de nou els reclams que la CUP ha traslladat al Govern. Aragonès ha alliberat tota la seva agenda per poder atendre aquestes reunions.

Diputats de la CUP sortint de la reunió / Marta Lasalas

Diputats de la CUP sortint de la reunió / Marta Lasalas

Tot just abans d'entrar al despatx d'Aragonès, fonts de la CUP han explicat que estan esperant que el Govern respongui al darrer document que va presentar la formació anticapitalista dimarts al vespre al Govern, després que ahir Aragonès i Giró demanessin a la CUP una nova proposta concreta amb les seves reclamacions, en el marc d'una reunió d'hora i mitja al Palau de la Generalitat. 

Les fonts de la CUP expliquen que en el document presentat exigeixen, tal i com van fer en el debat de política general, que un nou referèndum se situï en l'horitzó de la legislatura. A banda d'aquest reclam, també demanen la retirada dels comptes dels projectes com el Hard Rock i el Circuit de Catalunya, així com també que no presentin candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern i la creació de nous trams d'IRPF. 

Aquest mateix matí la diputada Eulàlia Reguant ha dit en una entrevista a TV3 que han fet una proposta al Govern "per intentar desencallar la situació" i que ara "és cosa del Govern" que els cupaires puguin retirar l'esmena a la totalitat: "Nosaltres hem dit que volem estar a la taula fins a l'últim minut possible", ha insistit. 

De nou, consultar la militància

Sigui com sigui, les mateixes fonts han explicat també el procediment que s'ha decidit per a les properes passes en la negociació: de nou, seran les bases qui prenguin la decisió de si aixecar o no l'esmena a la totalitat abans de les 10.30 hores del dilluns, dia que se celebrarà el debat a la totalitat.

Així, en un primer moment serà la Coordinadora Oberta Parlamentària (COP) -òrgan que aglutina representants de les organitzacions que donen suport a la CUP- qui farà una primera valoració, i després la formació valorarà si torna a convocar les assemblees obertes. Sigui com sigui, han assegurat que serà la militància qui valori si hi ha hagut o no canvis substancials en el marc de les converses amb el Govern.

Tot plegat arriba després que les assemblees obertes parlamentàries de la CUP decidissin, amb un 63,4% del suport, presentar una esmena a la totalitat que, segons va explicar la diputada Eulàlia Reguant, serà triple: contra el rumb del Govern perquè no està generant "les condicions per arribar a l'autodeterminació", contra el model "sociovergent" i també contra el que consideren que són uns "pressupostos continuistes".