Continuen les crítiques de la CUP contra els pressupostos que el Govern ha aconseguit tramitar al Parlament amb el suport dels comuns. Si ahir en la Comissió de d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Món Rural, els anticapitalistes van carregar contra la decisió de la Generalitat de renovar els contractes de Fórmula 1 i MotoGP entre 2022 i 2026, aquest dimecres ho han fet contra l'increment de l'activitat portuària prevista als comptes en la Comissió de Polítiques Digitals i Territori.

La diputada Montserrat Vinyets ha acusat l'Executiu d'amagar els seus plans amb el Port de Barcelona. "Hem discutit sobre el DORA (Document de Regulació Aeroportuària) i Aena per l'ampliació de l'aeroport. Però això del Port no ha estat objecte de debat públic i ara ens ho hem trobat als pressupostos", ha denunciat en referència a un increment de l'activitat del 2,67%.

Vinyets ha afirmat que el compromís del Govern hauria de ser d''assolir el 0% en increment de l'activitat i ha aclarit que des de la formació tampoc veuen clar convertir el Port en la "porta logística mediterrània" sense "fer estudis d'impactes ambientals".

Els aeroports de la Generalitat i el Circuit

La diputada cupaire, que ha avançat que presentaran una esmena sobre aquest assumpte, també n'ha anunciat una altra perquè els aeroports que depenen de la Generalitat com el d'Alguaire i el de la Cerdanya cessin les seves activitats esportives.

Vinyets, igual que va fer ahir el seu company d'escó Dani Cornellà, també ha criticat la renovació dels contractes de F1 i MotoGP i ha reprovat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, per "blanquejar" termes com el d'"ecosistema industrial".

Bateria d'esmenes

Així doncs, la parlamentària anticapitalista ha reiterat l'esmena a la totalitat del seu grup i ha anunciat una bateria d'esmenes perquè, segons ha lamentat, "aquests pressupostos no van en la línia de la llei del canvi climàtic aprovada el 2017 ni en la situació d'emergència declarada pel Parlament".

Per part dels grups del Govern s'han defensat els comptes. El diputat d'ERC Ferran Estruch ha negat que els pressupostos vagin de "macroprojectes" sinó que, segons ha reivindicat, es basen en la "reindustrialització" i la "sostenibilitat". Tot i l'esmena presentada, el republicà ha agraït als anticapitalistes la feina feta durant les negociacions, així com a En Comú Podem, que no ha participat a la comissió.

 

Imatge principal: els diputats de la CUP Eulàlia Reguant, Carles Riera i Montserrat Vinyets / Foto: ACN