Un dia després que el Govern hagi hagut de tramitar els pressupostos amb el suport dels comuns trencant la majoria independentista del Parlament, la CUP, principal soci de l'Executiu aquesta legislatura, ha tornat a manifestar el seu malestar amb les polítiques d'ERC i Junts. En concret els anticapitalistes han carregat contra la decisió de la Generalitat de renovar els contractes de Fórmula 1 i MotoGP entre 2022 i 2026.

 

"És una cosa negativa pel país, un model que no compartim i que no és el nostre, i que tampoc lliga amb el model de la Catalunya verda de la qual ens parla el president", ha expressat el diputat Dani Cornellà durant la Comissió d'Agricultura i Acció Climàtica que s'ha celebrat aquesta tarda al Parlament.

En concret, Cornellà ha exposat que aquests contractes no s'haurien d'haver renovat i que "els milions d'euros que acabaran al Circuit, es podrien destinar a projectes molt més interessants per fer la transformació verda" que considera que necessita Catalunya. Per això ha avisat un cop més al Govern que els trobaran donant suport sempre que facin "polítiques valentes" que facin avançar el país en clau ecologista.

L'anunci de la renovació dels contractes l'ha fet la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, després del Consell Executiu d'aquest matí. En la seva intervenció ha defensat que la renovació del contracte està vinculada a un replantejament del circuit de Montmeló per adaptar-lo a una aposta "per la sostenibilitat i la vinculació directa amb el territori".

Més enllà d'aquesta explicació del Govern, a la comissió d'Acció Climàtica el diputat d'ERC Eugeni Villalbí ha assegurat que el Govern aposta per la transició verda que reivindica la CUP, per les energies renovables i per fer front al canvi climàtic. En la seva intervenció ha agraït als comuns la voluntat d'acord per als pressupostos, mentre que ha exigit a la CUP que no s'enroqui amb allò que defensen, que surti de la seva zona de confort i participi d'espais de consens per construir majories alternatives: "Els de sempre no es mouran d'on han estat. Hem de buscar consensos i punts d'acord", ha expressat.

Des de Junts, Salvador Vergés ha manifestat que el seu grup ha treballat la negociació dels pressupostos sempre intentant fer la majoria del 52% i que no "ha estat possible", i també ha llançat un missatge a la CUP, advertint-los que Junts es va moure de la seva posició per intentar arribar a acords mentre que els anticapitalistes han acabat vetant els comptes: "Vam votar a favor de l'energètica pública per fer els pressupostos del 52%. Hi ha coses en les quals no creiem, però posem de la nostra part per facilitar l'entesa", ha tancat.

A la imatge destacada, els diputats Dani Cornellà (CUP) i Meritxell Serret (ERC) / ACN