Després que ahir es produís una topada entre Junts pel Sí i la CUP per la moció que aquests últims van presentar per instar el Parlament a reafirmar-se en la declaració de ruptura del 9N, avui la diputada de la CUP, Anna Gabriel, ha volgut deixar clar a Els Matins de TV3 que "nosaltres ja vam dir que desoiríem allò que digués el Tribunal Constitucional (TC)".

Davant la situació que els Mossos requereixin als alcaldes les mocions de suport al decret de ruptura a petició de l'Audiència Nacional, així com que la mateixa Audiència estigui investigant el regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, per donar-hi suport; un dels punts que conté la moció de la CUP és que els Mossos no recullin aquestes peticions de l'Audiència. També reclama al Govern proposar un calendari per donar compliment als compromisos que van assumir la majoria parlamentaria i que el pressupost inclogui un apartat dedicat al procés constituent.

El paper de la CUP és "donar compliment a qüestions com la declaració del 9N", ha posat en relleu, i s'ha lamentat que hi hagi una "ofensiva judicial" contra els ajuntaments que han donat suport a la moció de ruptura del 9N. 

"No vam entendre quin és el redactat que s'ha de canviar", ha admès, i ha negat les afirmacions que ells "semblen immobilistes" per aquest motiu, perquè "el titular era que no canviarem ni una coma". En aquest sentit, Gabriel ha instat JxSí a "explicar" quines són les variacions que s'han de produir en el text perquè els cupaires no ho acaben de tenir clar.

Desobediència és obediència

"Ja preveiem que hi hauria un embat de l'Estat", ha recordat Gabriel, que ha justificat sota aquesta premissa que, davant d'aquesta reacció, "ja preveiem que no ho acataríem" perquè "si tinguéssim un estat democràtic, cap problema". I ha deixat anar a l'aire: "tu tries, o voluntat del TC o voluntat popular del 27S".

Gabriel ha carregat contra la petició de JxSí de fer canvis en la redacció de la moció perquè no contingui aspectes "il·legals", i és que, ha argumentat, "quan tu el desobeeixes és perquè obeeixes el teu poble, o al revés". Això sí, la diputada de la CUP s'ha mostrat esperançada confiant que "puguem posar-nos d'acord per anar cap a la independència". 

La prova de foc serà al ple de dimecres vinent, quan s'hauria de sotmetre a votació una alteració de l'ordre del dia per retirar la moció, tal com va proposar ahir el vicepresident primer del Parlament, Lluís Coromines.

Sense por

El lema de la CUP és "sense por", ha posat de manifest Gabriel, que ha afegit que "no s'ha de tenir por a exercir la democràcia" i que, "davant l'ofensiva de l'Estat, presentem aquesta moció". Per això, la diputada de la CUP ha volgut deixar clar que "com a independentistes que som, ens comprometem a tirar endavant i estem fent el que toca en aquest moment i el que ens vam comprometre a fer".

"Què hem vingut a fer aquí?", s'ha qüestionat davant l'actitud de JxSí, i ha recordat que "el nostre mandat és un altre", que és "donar compliment a una legislatura excepcional". "La declaració aprovada el 9N no és una imposició de la CUP, ho vam votar conjuntament", ha sentenciat.