Joan Coma Roura, de Capgirem Vic, ha rebut aquest matí la comunicació del jutjat de Vic que l'Audiència Nacional l'està investigant. Fa tot just cinc minuts l'ha trucat el seu advocat. Ell avui havia marxat per desconnectar. "Intentava desconnectar però costa", diu Joan Coma a El Nacional. El seu parlament en el ple donant suport al decret de desconnexió del Parlament el porta directament a Madrid i el classifica com el primer regidor imputat pel procés català. 

"No estic preocupat. Com a molt lluny, això arribarà que em jutgin, però no arribarà a una condemna", diu Coma, que pel que sí que s'alarma és pel grau de "demofòbia que no permet dir segons què".

L'Audiència Nacional està investigant la seva intervenció al ple, després que Josep Anglada de Plataforma Vigatana enviés tota la documentació a la Guàrdia Civil. "Vaig obrir diligències a la Guàrdia Civil i vaig portar tota la documentació del ple", admet a El Nacional Anglada. Josep Anglada va demanar que es retirés la moció, però ningú li va fer cas.

La moció que es va presentar en el ple del 9 de desembre passat va ser com moltes de les que s'han presentat i s'estan presentant encara en molts ajuntaments de Catalunya. A Vic, la presenten conjuntament CDC, ERC i Capgirem Vic. Com en altres mocions que el ple no té competència, la secretària municipal en fa un informe negatiu, dient que no s'hauria de sotmetre a votació, però els grups que la proposen, inclòs el govern, la tiren endavant. Anglada demana que es voti a títol individual i que es recullin en l'acta les intervencions dels regidors. 

Joan Coma Roura de Capgirem Vic, formació lligada a la CUP, fa el seu parlament en la línia de la resta de regidors de Catalunya, amb un clar sentit cap a la desobediència i amb un missatge clar cap al partit del govern de Vic, en aquest cas, CDC. A la intervenció va dir: "Deixem de supeditar les decisions de les nostres institucions a les decisions de les institucions espanyoles, en particular a les decisions del Tribunal Constitucional, que considerem mancat de legitimitat i competència. Desobediència, fa temps també que ho reclamem. Nosaltres sempre hem dit que per fer la truita, caldrà trencar els ous. I aquesta declaració significa un clar pas endavant cap a la construcció de la república catalana". La frase "per fer la truita, caldrà trencar els ous" es malinterpreta, segons Coma. L'expressió, que utilitza habitualment de manera col·loquial, no té cap més voluntat que il·lustrar la necessitat de fer alguna cosa més que declaracions: "Només fent declaracions, no s'aporta res. S'han de començar a fer accions reals". I se'n fa creus que aquestes frases fetes no es puguin dir en ple segle XXI.

Què diu la Fiscalia?

La Fiscalia analitza paraula per paraula la intervenció de Joan Coma durant el ple. I el fiscal Vicente González de Mota assegura que hauria fet "referències directes a la comissió d'actes contra la legalitat". En aquest sentit, el fiscal sosté que "el senyor Coma manifesta, referent a la declaració del Parlament català: 'que deixem de supeditar les decisions de les nostres institucions a les decisions de les institucions espanyoles, en particular a les decisions del Tribunal Constitucional', al qual considera freturós de legitimitat i competència".

L'escrit de la Fiscalia recull també que Joan Coma hauria dit textualment: “Desobediència, fa temps que venim reclamant-ho. Nosaltres sempre hem dit que per fer la truita, caldrà trencar els ous”.

El fiscal argumenta també que, durant la intervenció al ple, Coma hauria fet referència a la declaració del 9N, no com “simplement una declaració d'intencions”, i hauria remarcat que s'han de “prendre molt de debò la declaració”. Per aquests motius, Vicente González de Mota demana al jutge de l'Audiència Nacional, Ismael Moreno, que citi Coma com a investigat, el que fins ara es coneixia com a imputat, per un delicte d'incitació a la sedició.

Per tot això, demana que se'l citi com a imputat per un possible delicte d'incitació o provocació a la sedició. Ara és el jutge qui ha de decidir.

Foto: www.capgiremvic.cat