Primera topada important entre la CUP i JxSí després de l'acord d'investidura. La Mesa ha admès a tràmit aquest dimarts una moció de la CUP que insta el Parlament a reafirmar-se en la declaració de ruptura del 9-N. Gràcies a la majoria de Junts Pel Sí s'ha condicionat a què finalment, després d'esmenes i transaccions, se'n canviï el contingut.

Però la CUP, que no està representada a la Mesa, ho ha rebutjat de ple. No canviaran "ni una coma", com ha anunciat la portaveu Anna Gabriel minuts després de la reunió. "Fins ara pensàvem que JxSí caminava en aquesta direcció -cap a la desconnexió-. Si han canviat de direcció que ens avisin", ha afirmat. La cupaire també ha remarcat que "els nostres càrrecs electes estan donant la cara i enfrontant-se a procediments judicials" per la declaració de desconnexió.

Així, si no es modifiquen del text els fragments "il·legals", com ha explicat el membre de JxSí Lluís Corominas, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, demanarà al ple excloure la moció de l'ordre del dia, de tal manera que s'evitarà així que se sotmeti a votació. "Si el contingut actual es sotmetés a votació podria tenir conseqüències", ha reblat Corominas.

Concretament, el text cupaire demana al Govern presentar un pla d'execució en 30 dies sobre el desenvolupament dels annexos de la moció de ruptura del 9-N, que els Mossos no obeeixin els requeriments de l'Audiència Nacional i que els nous pressupostos incloguin un apartat dedicat al procés constituent.

Diferències

Durant l'última setmana els retrets entre els anticapitalistes i JxSí per aquesta moció han estat constants. Si bé des del Govern i grup parlamentari de Junts Pel Sí s'ha argumentat que la iniciativa és una voluntat de marcar perfil dels cupaires, i un error perquè acceleraria els tempos judicials, des de la CUP es veu com una demostració de passos cap a la independència.

Aquest diumenge el líder de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, va acusar els cupaires d'estar buscant "discussions ridícules entre independentistes" i va afirmar que no sap si "busquen rèdit partidista" o bé "no creuen en l'aposta independentista". I amb ironia, però amb contundència, el regidor gironí dels anticapitalistes Lluc Salellas va respondre dient: "Alcaldes i regidors perseguits per l'Audiència Nacional per anar a caçar bolets, segons en Quico".