La CUP s'ha sumat als pronunciaments sobre la reunió que aquest dilluns va mantenir el president a l'exili, Carles Puigdemont, amb el número 3 del PSOE i secretari d'organització del partit, Santos Cerdán. Preguntats per la trobada, la diputada Laia Estrada ha apuntat que "més enllà de la potència que pot tenir la reunió amb una foto de l'1-O", estan preocupats pel "contingut" de la mateixa: "S'està deslligant des de totes les parts l'amnistia de l'autodeterminació, això converteix l'amnistia en una llei de punt final i no resoldrà tot allò que va desfermar la repressió, que és la negativa de l'Estat a reconèixer el dret a l'autodeterminació".

Els cupaires es mostren escèptics amb el possible acord final que pugui segellar el PSOE amb Junts i Esquerra Republicana en aquesta matèria perquè, ara com ara, els fa la impressió que podrien quedar fora d'aquesta mesura de gràcia "les persones represaliades que van participar en mobilitzacions socials derivades del conflicte amb l'Estat". "Ens preocupa la renúncia a desplegar una agenda social, nacional i democràtica pròpia. Es continua posant el focus a Madrid i es desplega l'agenda de l'Estat i de la patronal. Es veu en matèries com l'habitatge amb la negativa a desplegar legislació des d'aquí", ha assenyalat Laia Estrada. Els anticapitalistes condemnen que "s'obviïn els acords del debat de política general en què es vinculaven amnistia i autodeterminació".

 

La CUP aplaudeix el retorn de Valtònyc

Josep Miquel Arenas, més conegut com a Valtònyc, va tornar a Catalunya aquest passat dissabte després que hagi prescrit la seva condemna a tres anys i mig de presó per delictes d'injúries a la corona. La CUP ha expressat la seva satisfacció pel retorn del raper i Laia Estrada li ha volgut adreçar un missatge de suport: "Mai no t'haurien d'haver obligat a marxar i deixar la teva terra". En aquest sentit, la diputada ha fet èmfasi en què la seva tornada de l'exili s'ha produït per la prescripció de la pena de presó, però no perquè s'hagi derogat el delicte d'injúries a la corona: "L'Estat manté el seu tarannà antidemocràtic i vulnera drets fonamentals com el de la llibertat d'expressió".

També ha intervingut durant la compareixença de premsa dels cupaires la diputada Dolors Sabater, que ha exposat que el partit assistirà a la manifestació de la Diada Nacional de la Catalunya Nord d'aquest dissabte a Perpinyà. En aquest context, ha radiografiat la situació de la llengua catalana "a banda i banda dels Pirineus" i ha exposat que "arreu dels Països Catalans s'està patint un retrocés significatiu pels embats que els poders judicials estan cometent" contra el català. En el cas de la justícia francesa, perquè volen "prohibir" el català als ajuntaments i, pel que fa a l'Estat, perquè es vol "acabar amb la immersió lingüística". Aquest aspecte ha estat molt subratllat per Sabater, ja que ha denunciat que la darrera sentència del TSJC sobre l'escola Turó del Drac de Canet de Mar evidencia que "l'estratègia del Govern" i la llei aprovada pel PSC, ERC, Junts i Comuns "no només no resulta útil, sinó que en alguns casos està facilitant la feina als tribunals". Per aquest motiu, expliquen, han demanat la compareixença de la consellera d'Educació, Anna Simó: "El Departament ha de donar la cara, reclamem la derogació de la llei i del decret, i que agafi les regnes fent un projecte lingüístic per a totes les escoles i que compti amb tots els recursos per a la seva implementació".