Josep Miquel Arenas, més conegut pel seu nom artístic, Valtònyc, ha tornat del seu exili aquest dissabte a la nit. El raper mallorquí ha anunciat per sorpresa aquest matí que deixava Bèlgica i tornava a casa a través de les xarxes socials, on ha assegurat que "tornar sempre és la millor part de l'aventura". Però no ha estat fins a les 10 de la nit quan ha confirmat la seva arribada a Catalunya. "Feliç de tornar a trepitjar ja els Països Catalans", ha compartit Valtònyc a X, amb imatges del seu retorn quan ja era fosc, acompanyat del conseller de Cultura Lluís Puig. De fet, Valtònyc ha arribat aquest diumenge a l'aeroport de Barcelona a les 6.30 hores amb la intenció de volar fins a Palma. 

La decisió arriba, precisament, després que hagi prescrit la condemna imposada per l'Audiència Nacional espanyola aferrant-se a les lletres de la seva música, i que l'acusava d'enaltiment del terrorisme i injúries greus a la corona espanyola, quedant sense efecte les ordres de detenció emeses internacionalment. Fonts de la defensa expliquen a ElNacional.cat que s'han assabentat de la prescripció dels delictes "per casualitat". El raper havia viscut més de cinc anys a Bèlgica, on va establir una relació propera amb el president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, a qui Valtònyc ha lloat en el seu missatge a les xarxes.

"Gràcies per haver-me acompanyat durant aquests sis anys d'exili i ara també en aquest primer trajecte de tornada a casa. Per tot el que hem lluitat, rigut, viscut i plorat", ha dit Valtònyc, en referència a Puigdemont, qui ha fet part del recorregut en cotxe amb el raper. En resposta, el president també ha publicat una piulada en què li ha desitjat "un bon retorn a la teva terra, que és la nostra". "Amb tu, tots tornem una mica", ha afirmat. "Gràcies per resistir un exili injust i acompanyar-nos sense defallir mai. Ha estat un honor compartir aquest viatge".

Un llarg recorregut judicial

La condemna a tres anys i mig de presó, anunciada per l'Audiència Nacional el 2017, va ser ratificada un any després pel Tribunal Suprem. Ara bé, un dia abans d'entrar a presó, es va saber que havia marxat per evitar l'empresonament. Va anar a viure a Bèlgica, juntament amb Carles Puigdemont, d'on no va ser extradit per la negativa d'un jutge malgrat la voluntat de l'Estat espanyol.

El cas de Valtònyc és un dels més sonats d'entre els exiliats. En primer lloc, perquè el Tribunal Superior de Justícia Europeu va dictaminar, en resposta a una sol·licitud del Tribunal d'Apel·lació de Gant, que l'òrgan s'havia de remetre al Codi Penal espanyol del 2012, abans que la pena de presó per exaltació del terrorisme s'allargués el 2015 i en contra dels intents de l'Estat espanyol. En segon lloc, perquè el Tribunal Constitucional belga va decidir tombar una llei del 1847 sobre la repressió dels delictes contra el rei, en resposta al cas Valtònyc, reconeixent que violava el dret a la llibertat d'opinió. Amb tot plegat, el Tribunal d’Apel·lació de Gant va acabar denegant definitivament l’extradició del raper, i la fiscalia belga no va presentar recurs en contra de la sentència.

Judici a Sevilla el 21 de novembre

Això no obstant, el pròxim 21 de novembre té una nova cita judicial a Sevilla per un presumpte delicte de provocació per cometre un delicte d'atemptat i un possible delicte d'amenaces agreujades per haver animat a matar guàrdies civils durant una actuació a Marinaleda el 31 de març de 2018. El raper podia declarar per videoconferència, però fonts de la defensa expliquen que, ara amb el seu retorn, hi anirà presencialment. La fiscalia li demana quatre anys de presó i 3.600 euros de multa pel delicte d'atemptat. Si no comprovessin aquest delicte, demanarien 3 anys de presó pel delicte alternatiu d'amenaces. La defensa de Valtònyc en demana l'absolució i sosté que "sense que existeixin fets constitutius de cap delicte, no s'ha de parlar d'autoria, ni de circumstàncies modificatives, ni de pena, ni de responsabilitat civil derivada d'un delicte no comès".