El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya avala de forma definitiva que l'escola de Canet de Mar, Turó del Drac, faci una assignatura troncal en castellà. Per ara, però, evita parlar de percentatges. Així, estima parcialment el recurs dels pares de la criatura en contra de la decisió del Departament d’Ensenyament que li volia denegar. Tanmateix, el tribunal desestima la resta del recurs i manté el projecte lingüístic del centre.

Què implica això? El TSJC ha dictaminat que l'estudiant ha de rebre en castellà, a més de l'assignatura de llengua, "una o algunes àrees de coneixement, competències clau, assignatures o assignatures addicionals que, per la seva importància en el currículum global i la seva càrrega lectiva, es poden considerar com a assignatures principals".

 

Ho ha fet estimant parcialment el recurs de la família d'un alumne contra la decisió del Departament d'Ensenyament de desestimar la seva petició de modificació del règim lingüístic educatiu.

La sentència del tribunal reconeix "com a situació jurídica individualitzada, el dret de l'actor que, mentre la seva filla continuï escolaritzada en el sistema educatiu català, rebi efectivament en castellà, a banda de l'àrea de coneixements" una assignatura troncal en castellà.

Objectiu del TSJC: no oblidar les famílies que estan de pas

El tribunal considera que tot i que l’objectiu de l’educació obligatòria és que els alumnes dominin les dues llengües per igual, no es pot oblidar les famílies que estan de pas a Catalunya. Per això, com ja ha fet en altres pronunciaments previs, el tribunal considera que el sistema d’immersió només hauria de ser legal en un sistema dual de centres o aules separades per llengües.

Els pares de la nena pretenien que la seva filla fos escolaritzada amb almenys un 25% de les hores en castellà o català en tota l’educació preuniversitària. També volien que s’anul·lés tot el projecte lingüístic del centre, aprovat el 2018-2019, en no considerar igual de vehiculars les dues llengües. Així mateix, volien que el projecte lingüístic tingués en compte la majoria catalanoparlant dels alumnes i, per tant, català i castellà tinguessin una presència equilibrada en l’ensenyament. Finalment, volia que totes les senyalitzacions i comunicacions del centre fossin en les dues llengües.

Una petició que ve de lluny

L'octubre de 2021, el TSJC va requerir al director de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar impartir un 25% de classes en castellà a la classe d'un alumne el pare del qual ho havia requerit. El tribunal demanava a l'escola "impartir en llengua castellana un 25% de les hores lectives incloent-hi, a més de l'assignatura corresponent a l'ensenyament de l'esmentada llengua, almenys una altra matèria o assignatura no lingüística curricular de caràcter troncal o anàloga". Les famílies de l'escola van demanar la revocació de la mesura, però aquesta es va desestimar.