Davant la censura del PSOE al Congrés per les crítiques a la monarquia, la CUP ha contraatacat. En primer lloc, ha elevat un escrit de queixa a la Mesa de la cambra baixa, contraposant les paraules de la diputada Mireia Vehí amb "incitacions a l'odi" que sí que es permeten. En segon lloc, els anticapitalistes han tornat a reclamar la compareixença del rei emèrit Joan Carles I per les ombres de corrupció que sobrevolen la Casa Reial espanyola.

Tot ha començat quan Vehí s’ha fet ressó de la campanya #NoQuieroPremioDeLadrones, impulsada per alguns sanitaris contra el Premi Princesa d’Astúries que els ha adjudicat la monarquia. En el marc del debat sobre la taxa Google, la diputada cupaire ha aprofitat per recordar que “si els senyors Borbons passen pel jutjat, tindrem més recursos públics per a la sanitat, l’educació i el que es vulgui”. En acabar la seva intervenció, el vicepresident primer Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, que presidia el ple, li ha “pregat” que “retiri les paraules”. Davant la negativa de Vehí, el diputat socialista ha insistit que “quedaran retirades del diari de sessions”, sense donar-li el torn de paraula per a justificar-se.

 

Davant d'això, la CUP ha tornat a demanar la compareixença de Joan Carles I en comissió del Congrés. El motiu: "la investigació duta a terme per la justícia suïssa i les informacions aparegudes en relacions amb l'existència d'estructures opaques per a l'adjudicació de contractes, possibles comptes irregulars en paradisos fiscals i presumpte blanquejament de capitals amb la participació de Joan Carles I".

Per altra banda, en el text elevat a la Mesa, denuncien que el vicepresident del Congrés “ha vulnerat els drets de la diputada sense permetre fer ús de la paraula”. També constaten que Vehí “té dret a la llibertat d’expressió sempre que no incitin a l’odi a persones i minories per raó d’odi racial, xenofòbia, antisemitisme i altres formes d’odi basades en la intolerància”. En tercer lloc, recorden com ells ja van fer una petició que va ser desestimada per a evitar expressions d’incitació a l’odi. Finalment, asseguren que “no es poden considerar ofensives per motius d’odi les manifestacions a una institució pública de l’Estat, ja que no pertany a cap minoria ni persona d’orígens, contextos culturals i ètnics diversos”.

Per tot això, reclamen a la Mesa que permeti manifestacions en relació a la monarquia i les seves ombres de corrupció i que, per contra, no permeti “raonaments que van en contra de persones o minories”, com denuncien que s’han vist a la cambra baixa amb total impunitat.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram