L'arbre que produeix el kiwi no és un arbre tradicional, sinó una planta enfiladissa llenyosa que pot assolir els nou metres si disposa d'un bon suport. El seu nom científic és Actinidia deliciosa, i encara que sovint pensem en arbres robustos en parlar de fruita, el kiwi penja de branques flexibles que s'enfilen com si fossin part d'una vinya. No necessita un tronc ferm ni una copa arrodonida, sinó estructures que la guiïn, una cosa que la converteix en una planta fruitera molt particular, allunyada de la imatge que solem tenir d'un “arbre” com a tal.
Com es diu l'arbre del kiwi?
Aquesta curiosa planta és originària del sud de la Xina, concretament de regions humides i temperades on creix de forma silvestre des de fa segles. Allà, el fruit era conegut com a mihoutao i es valorava tant pel seu sabor com per les seves propietats beneficioses per a la salut. Va ser a començaments del segle XX quan aquesta planta va viatjar fins a Nova Zelanda, on va començar la seva transformació comercial. Allà se'l va batejar amb el nom de “kiwi”, en honor a l'au nacional del país, i es van desenvolupar varietats més suaus i agradables al paladar, que van acabar per conquerir els mercats internacionals.
Va ser a Nova Zelanda on se'l va batejar com a kiwi, en honor a l'au nacional
Encara que se la denomina comunament “arbre del kiwi”, l'Actinidia deliciosa té una particularitat important: és una planta dioica. Això significa que hi ha exemplars masculins i femenins, i ambdós són necessaris perquè pugui produir-se la pol·linització i, per tant, el fruit. Les flors blanques que broten a la primavera necessiten aquesta interacció perquè es generi el característic kiwi, per això és indispensable explicar amb diversos exemplars si es vol que conrear a casa o en plantacions.

Avui dia, països com Espanya han adoptat aquesta planta amb entusiasme, especialment en zones del nord com Galícia, Astúries o el País Basc. Gràcies al seu clima temperat i la humitat adequada, s'han convertit en llocs idonis per al cultiu del kiwi. Tanmateix, la Xina continua liderant la producció mundial, seguida de prop per Itàlia, Nova Zelanda i altres països europeus. En el nostre entorn, el kiwi ha guanyat un lloc destacat pel seu sabor refrescant i el seu alt contingut en vitamina C, antioxidants i fibra, la qual cosa el converteix en un aliment estrella dins d'una dieta equilibrada.

Així que la pròxima vegada que tinguis un kiwi a la mà, recorda que no prové d'un arbre en el sentit clàssic, sinó d'una planta enfiladissa poderosa i resistent, amb una història mil·lenària i un recorregut fascinant des de les muntanyes xineses fins al teu fruiter.