La refundació de la CUP, que es va engegar després de les dues derrotes electorals d'aquest 2023, ha viscut avui una jornada important a la Fira de Girona, on s'ha celebrat un primer congrés de debat on els militants -i també persones que no formen part del partit, però s'hi senten properes- han analitzat i s'han replantejat la proposta política del partit. L'objectiu, han reiterat des del grup motor del Procés de Garbí, és aconseguir ser "més i millors" i una eina més útil per aconseguir els objectius de la candidatura d'unitat popular. Aquests, de fet, són l'únic element que no està a debat durant el procés de refundació: la independència, el feminisme, l'ecologisme i el socialisme. En total, s'han reunit unes 650 persones a Girona -l'única capital del país on hi governa l'independentisme amb Lluc Salelles al capdavant- en un espai on anys abans hi havia una pista de gel que l'ajuntament ha suprimit davant la greu situació de sequera. "Tenim males notícies per tots aquells que ens voldrien vençudes. Estem disposades a assumir el repte que se'ns planteja", ha advertit Non Casadevall, un dels portaveus del grup motor del procés de Garbí durant l'acte polític que s'ha celebrat després dels debats. 

Sense renunciar a res: ni al carrer ni a les institucions

L'encarregat d'obrir aquest acte ha estat precisament l'alcalde de la ciutat, Lluc Salellas, que ha exercit d'amfitrió i ha posat Girona com a exemple del creixement de les candidatures vinculades a la CUP en les darreres dècades: "Fa 20 anys vam tenir un 1% dels vots i al maig 8.000 persones van votar-nos. Som un projecte que ha anat creixent", ha assenyalat el batlle, que al mateix temps ha lamentat que per la CUP funcionava millor el context social que hi havia anys enrere "amb places ocupades per joves i milers de persones als carrers demanant la independència" però que davant el canvi del moment polític el partit s'ha de "saber adaptar amb nous horitzons polítics per incidir i transformar la realitat política".

Salellas ha insistit així en la importància d'un "projecte nacional clar, independentista, de lluita de classes i ecologistes" i sobretot en què aquest vagi més enllà dels límits de la CUP: "No podem interpel·lar a una minoria polititzada sinó al conjunt de les classes populars". En la mateixa línia ha deixat clar que els cupaires "no poden renunciar a res" ni al carrer ni a incidir des de tots els àmbits on puguin tenir poder de decisió, posant-se a ell mateix com a exemple: "Soc alcalde d'una institució amb moltes limitacions, però prefereixo que governi la unitat popular a què ho faci qualsevol altre". 

"No només estem refundant la CUP, estem refundant el país"

També ha participat de l'acte polític Laure Vega, membre del secretariat nacional del partit que ha pronunciat un dels discursos més emocionants de la jornada, molt aplaudit pels militants i simpatitzants. Entre ells, hi havia cares conegudes del partit com David Fernández, l'exlíder del partit a Madrid Mireia Vehí, o els diputats de la formació al Parlament. Vega s'ha mostrat convençuda que el seu partit "ho podrà tot", deixant clar que la unitat popular no pot ser un moviment minoritari: "Necessitem tothom al vaixell, hem de créixer perquè siguem de tothom. Hem de construir una cosa enorme. No només estem refundant la CUP, estem refundant el país. Hi ha una alternativa que es diu CUP. Estem esmolant les eines", ha exclamat Vega entre forts aplaudiments de la militància. 

Vega ha fet referència a la polèmica protagonitzada per alcaldes de Junts per Catalunya al Maresme que s'han mostrat partidaris d'expulsar a migrants multireincidents, acusant-los de racistes i recordant que "van ser els immigrants els que van construir aquest país". També hi ha hagut retrets durant l'acte polític dirigit al Govern de la Generalitat i especialment a una conselleria d'Educació que han titllat també racista després de la resposta als mals resultats a l'informe PISA. 

Ara, la segona fase del Procés de Garbí

Els encarregats de tancar l'acte han estat els portaveus del grup motor del Procés de Garbí, Non Casadvall i Maria Gordillo, que s'han mostrat molt satisfets del transcurs de la jornada, però al mateix temps han advertit que la refundació no s'acaba amb els debats del congrés d'aquest dissabte, que ha servit pel retrobament de la militància, sinó que tot just comença. "Demà tenim feina, iniciem una segona fase, que ha de servir per portar el procés al territori, amb debats nacionals temàtics, també territorials... Hem de tornar a demostrar que és la intel·ligència col·lectiva i la participació dels militants la clau que ens servirà per trobar les respostes correctes", han explicat. La sensació, amb tot, després d'aquesta primera trobada tenia regust de victòria: "Continuem sent imprescindibles". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!