El Procés de Garbí, nom amb el qual la CUP ha batejat el seu procés de refundació anunciat després de les derrotes electorals a les eleccions municipals i generals, està en marxa. Primer va arribar la seva posada de llarg amb la presentació del Grup Motor, format per 17 militants d'arreu del país, a finals d'octubre on els cupaires van deixar clar que s'havia d'aprendre dels errors comesos en el passat i debatre tot el que té a veure amb el partit, tant les eines com les estratègies menys els seus principis, que continuen sent l'independentisme, el feminisme, el socialisme i l'ecologisme. Ara, la formació ha enviat un correu electrònic als seus militants en què els comunica la data del seu Congrés Nacional obert, el primer gran acte d'aquest Procés de Garbí. Aquest tindrà lloc el pròxim dissabte 16 de desembre i no només hi podran assistir els militants de la CUP, sinó també les persones vinculades amb la Unitat Popular.

Des del partit han anat insistit des que es va anunciar la refundació que és important que el Procés de Garbí no sigui tancat sinó que també hi puguin participar persones que no formen part de la formació: "Aquelles que avui hi són i activament i també aquelles que van necessitar un parèntesi. Totes som imprescindibles", es pot llegir al correu al qual ha tingut accés ElNacional.cat. En aquest missatge, des del grup motor descriuen el Congrés Nacional Obert com un "punt de trobada" que servirà per  començar a "elaborar les síntesis superadores que ens permetran redactar unes ponències per a la futura Assemblea Nacional". Aquesta, segons els plans de la CUP, està prevista per al primer semestre del 2024 i ha de ser la culminació del Procés de Garbí. 

Aprendre dels errors i reorganitzar-se 

Durant la presentació de la refundació, van ser dos dels membres d'aquest nou grup motor els encarregats de prendre la paraula i explicar quins són els seus objectius. Van ser Non Casadevall i Maria Gordillo, que van insistir en la importància d’aprendre dels errors comesos en aquest últim cicle polític. Un cicle que els anticapitalistes donen per esgotat i que va estar marcat per l’efervescència política i també pel referèndum de l’1-O i el postprocés, mentre que ara treballen per la llei d'un nou referèndum que es debatrà aquesta setmana al Parlament. A finals d'octubre, Maria Gordillo deixava clar que era important que del procés de refundació en sortís una "CUP actualitzada capaç d’entomar el futur que se’ns planteja", mentre que Non Casadevall parlava de la importància de convertir el partit en una “eina útil per a les classes populars”. 

Aquestes paraules van en consonància amb el correu dirigit als inscrits en el Procés de Garbí, en el que el Grup Motor reivindica la necessitat de treure pit dels encerts però també d'analitzar "les nostres debilitats i mancances". Per això, amb la idea d'uns "Països Catalans independents, socialistes, feministes i ecologistes" en ment, defensen que ha arribat l'hora d'"actualitzar" la seva aposta estratègica i organitzativa.