A les portes de la comissió bilateral entre el Govern català i l'espanyol i el català que se celebra aquesta tarda a Madrid, la CUP es continua mostrant molt crítica amb aquesta trobada. El diputat Pau Juvillà ha advertit que la seva formació va ser molt "clara" en el pacte de Govern:  "Si ERC creu a anar a negociar en una Comissió Bilateral, no hi estem d'acord, no és el nostre camí i treballarem per crear aquest nou embat que ha de ser preferentment en forma de referèndum en dos anys".

 

Aquesta reunió arriba tres anys després de l'última trobada de la comissió i Juvillà considera que és un error. "No anirem a una Comissió Bilateral a negociar molles, el que volem és el pa sencer", ha afegit, citant de nou Ovidi Montllor amb el que és un dels grans lemes de l'independentisme des de l'1-O. En aquest sentit, el diputat ha assegurat que la CUP "no renuncia a res".

56 demandes 

La setmana passada la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el vicepresident Jordi Puigneró es van reunir amb els grups parlamentaris per preparar-la i, en aquell moment, la CUP ja va rebutjar assistir-hi. Llavors, consideraven que amb la reunió d'avui s’està “obviant” la situació de conflicte entre Catalunya i l’Estat i alertaven que “normalitzar” la bilateral suposa un perjudici i una contradicció, perquè s’emmarca en un context repressiu i “de no reconeixement de la sobirania catalana”.

La trobada tindrà lloc avui a les 16.00 hores a la seu del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública, a Madrid. En ella, el Govern preveu plantejar-hi 56 demandes, entre les quals demandes en matèria d'infraestructures, transports o la llei de dependència. Vilagrà ha reconegut aquest matí que "són molts deures" però espera poder acabar la reunió amb un calendari i un "alt ritme de treball" per portar-los a terme.

A més, tot i que el govern espanyol ja ha dit que no es tractaran els fons europeus, com a càstig a Aragonès per deixar-los plantats a la conferència de presidents, la consellera ha assegurat que els posarà sobre la taula. 

El paper del diàleg 

En declaracions a Catalunya Ràdio, Vilagrà ha apuntat que aquesta reunió no està pensada per parlar, per exemple, de la situació de les fiances del Tribunal de Comptes. És a dir, que es desvincularà la comissió de tot allò que tingui a veure en la resolució del conflicte català, que es parlarà durant la taula de diàleg. Aquesta està fixada per a després de la Diada de l'11 de setembre.

En aquesta línia, el diputat Juvillà ha dit que li "costa entendre" que a la taula de diàleg "es digui des d'un principi que no es pot parlar d'autodeterminació ni d'amnistia". "Si Esquerra creu que és possible fer-ho, que ho faci, però nosaltres en cap moment ens hem negat a continuar avançant i treballant en camins de ruptura", ha reiterat.

A la imatge principal, Pau Juvillà, diputat de la CUP al Parlament, i Arnau Bosch, segon tinent d'alcalde de Sant Quirze de Besora