Des que va ser nomenada, Isabel Rodríguez tenia la missió de parlar més aviat poc de Catalunya. I, un dimarts més, se n’està sortint. La setmana passada va desviar totes les preguntes a còrner. I aquesta ha portat la batuta en els termes desitjats. Malgrat l’àmplia representació de periodistes catalans a la sala de premsa de La Moncloa, que són legió, cap no ha rebut el torn de paraula. I la portaveu i ministra de Política Territorial ha dirigit el missatge que volia: que ara toca prioritzar la comissió bilateral entre l’Estat i la Generalitat, que és on s’hi aborden “les qüestions que importen” als catalans. Aquest òrgan es reunirà el pròxim 2 d’agost a Madrid, abans de les vacances d’estiu.

La taula de diàleg, prevista per a la tercera setmana de setembre, encara queda lluny. Per això, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Rodríguez s’ha centrat en la bilateral. Ha defensat que hauria de permetre “recuperar el temps perdut”, una dècada de procés independentista que no han servit per a abordar aquelles qüestions que “importen a la ciutadania”. En aquest sentit ha celebrat la bona disposició de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i ha assenyalat que els temes que s’hi abordaran estan ja “treballats i avançats”. Són qüestions que van des de les beques i l’educació fins a Rodalies, infraestructures o ús de la llengua.

 

Així, Rodríguez ha apuntalat el mateix relat de la setmana: més parlar de qüestions del dia a dia i menys del conflicte polític amb posicions diametralment oposades. “És molt important de cara a la ciutadania que està esperant un context diferent”, ha defensat la ministra de Polícia Territorial, que ha reiterat que el govern espanyol “ja ha donat mostres inequívoques de la seva disposició al diàleg” i ara és el torn de la Generalitat. Ha afirmat que cal superar cert “esgotament social, crispació i conflicte” que han marcat els últims deus anys.

“Avançarem en les qüestions que importen la ciutadania. Hi ha sensacions positives i hem de recuperar temps perdut per tirar endavant”, ha reiterat la portaveu del govern central, deixant clar que són el “govern del diàleg i l’acord”.

De fet, ha situat en un pla d’igualtat la comissió bilateral amb la pròxima conferència de presidents, que tindrà lloc el pròxim 30 de juliol a Salamanca. És una trobada “molt important” perquè s’hi abordaran els 20.000 milions d’euros dels fons europeus que començaran a arribar a aquest any. Són el govern del diàleg “amb tots els territoris”, ha subratllat.

Sense notícies de Tribunal de Comptes

Del que no s'ha pogut preguntar és per l'hipotètic recurs de l'Estat contra el decret del conseller Jaume Giró per a cobrir les fiances del Tribunal de Comptes. Ahir mateix la portaveu del govern espanyol va reiterar que estava sent estudiat encara per l'Advocacia de l'Estat. Malgrat tot, la negativa a prorrogar el termini de pagament, un procediment habitual, farà impossible que els encausats puguin beneficiar-se de moment del fons de risc que el Govern de la Generalitat va crear ara fa quinze dies per cobrir-los. De moment no hi ha cap banc disposat a entrar en l'operació i el titular del Departament d'Economia, de qui penja l'Institut Català de Finances, que gestiona el fons, ha decidit "no córrer el risc innecessari"