La represa del diàleg entre Catalunya i l'Estat està tenint alts i baixos. I és que de les dues cites previstes pròximament, ja hi ha una que no comptarà amb representació catalana. Es tracta de la conferència de presidents autonòmics del proper 30 de juliol, a la qual el president Pere Aragonès no hi assistirà, cosa que ja ha sigut durament criticada pel PSC i els comuns.

La CUP, però, ho veu bé, i avisa: "No ens alimenten molles, volem el pa sencer". Parafrasejant la ja històrica cita d'Ovidi Montllor, que Txarango va utilitzar per la seva cançó per a l'1-O, Agafant l'horitzó, és com s'ha expressat el diputat Xavier Pellicer en ser preguntat pel posicionament dels anticapitalistes. "No hem d'anar a negociar amb l'Estat millores i petites engrunes", ha afegit.

 

Més enllà de la plantada d'Aragonès, qui sí que assistirà a una trobada de caire autonòmic serà el conseller d'Economia, Jaume Giró, que participarà aquest dimecres a la convocatòria del Consell de Política Fiscal i Financera. El diàleg Estat-Generalitat, a més, es materialitzarà en una reunió bilateral el proper 2 d'agost, que d'alguna manera farà d'avantsala a l'esperada represa de la taula de diàleg prevista per al mes de setembre. 

Tribunal de Comptes i Advocacia de l'Estat

Per altra banda, la CUP ha valorat que el darrer moviment del Tribunal de Comptes "ha posat la pilota damunt la teulada del govern espanyol, és a dir, del PSOE i Podemos". Així ha valorat Pellicer la consulta que aquest òrgan ha fet a l'Advocacia de l'Estat sobre els avals presentats per l'Institut Català de Finances per cobrir els 5,4 milions dels exmembres del Govern.

I és que la delegada instructora, Esperanza García, té dubtes sobre la legalitat que sigui l'ICF, que depèn del Govern, qui cobreixi els avals i, per aquest motiu, ha passat la patata calenta a l'Advocacia de l'Estat, que depén del govern espanyol. En qualsevol cas, serà el Tribunal qui haurà de decidir, atès que els informes de l'Advocacia no són vinculants.

En aquest sentit, el diputat ha instat les formacions que s'allotgen a la Moncloa que aturin la repressió que, al seu parer, suposa les fiances que el Tribunal de Comptes ha imposat una quarantena d'exalts càrrecs del Govern per l'acció exterior de la Generalitat durant el procés.

Tanmateix, el mateix Pellicer s'ha mostrat convençut que "l'Estat farà servir tots els mecanismes que té a l'abast per aixafar l'independentisme". "El Govern ha d'estar al costat dels represaliats i garantir que no pateixin les conseqüències de la repressió", ha afegit avançant el suport de la seva formació al decret de l'Executiu i als avals de l'ICF.

Residències

Per altra banda, Pellicer s'ha mostrat sorprès pel fet que els comuns hagin entrat a registre una sol·licitud perquè es reprengui la comissió d'investigació sobre les residències amb Ciutadans.

El cupaire ha afirmat que ja havien presentat una proposta als mateixos comuns, a més d'ERC i Junts, per fer-ho conjuntament i ha afegit que els preocupa que els de Jéssica Albiach prefereixin el suport de Ciutadans. En qualsevol cas, ha dit que reprendre la comissió és necessari i que donaran el seu suport.

 

Imatge principal: el diputat de la CUP Xavier Pellicer en la roda de premsa d'aquest dimarts / Foto: ACN