A dos dies de celebrar-se el debat final i aprovació del projecte de pressupostos de la Generalitat amb el suport dels comuns i el veto de la CUP, la formació anticapitalista ha llançat un missatge molt clar a l'Executiu de Pere Aragonès: "Desplegarem oposició frontal a la deriva autonomista". Així ho ha manifestat el diputat cupaire Xavier Pellicer en roda de premsa des del Parlament, des d'on ha afegit que faran una oposició i denuncia constant traduïda en una desestabilització, tal i com van aprovar els cupaires en un punt de l'assemblea nacional celebrada dissabte.

I no només contra la deriva autonomista, ha dit Pellicer, sinó també en contra d'un Govern que abraci projectes com el Hard Rock: "El passat ple vèiem a Junts votant al costat del PSC, Vox i PP per defensar aquests projectes, i alhora vèiem a ERC abstenir-se. Per nosaltres serà un element clau d'aquesta legislatura fer aflorar aquestes contradiccions", ha dit en referència a una moció del PSC debatuda la setmana passada que va dividir als partits del Govern.

Així mateix, ha opinat que la majoria del 52% ha de servir per fer camí cap a la independència: "Si l'opció del Govern és utilitzar aquesta majoria per intentar falcar un projecte autonomista ens trobarà en una oposició frontal i contundent, i amb la màxima voluntat de desestabilitzar el Govern", ha reiterat, però ha dit que si l'Executiu fa un gir a l'esquerra i avança cap a la independència els trobarà al seu costat en totes les transformacions. 

En la mateixa roda de premsa Pellicer ha fet una valoració de la destitució del cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero. A l'acord d'investidura CUP i ERC van pactar diverses qüestions sobre el canvi de model d'ordre públic, i a això s'ha remés Pellicer, que ha reivindicat una vegada més un gir de 180 graus i que sobretot la Generalitat deixi de ser acusació particular contra manifestants i deixar d'enviar antiavalots als desnonaments: "Els canvis no van centrats en els noms ni amb el qui ni què. Els canvis van en què les qüestions de drets socials deixin de considerar-se qüestions d'ordre públic". 

Restriccions covid

Una altra de les qüestions que ha abordat la formació anticapitalista són les noves mesures anti covid anunciades pel Govern per fer front a la sisena onada. Pallicer ha carregat contra unes decisions que carreguen la responsabilitat sobre la població, i ha assegurat que el Govern poc ha aprés en dos anys sobre com gestionar una pandèmia: "Les mesures tornen a pivotar sobre la responsabilitat individual en comptes de la responsabilitat col·lectiva", i ha lamentat la falta d'una resposta social.

 

Què demana la CUP? Garantir baixes remunerades, regular el preu de test d'antígens i mascaretes, fer cribatges massius, facilitar l'accés a PCRs, fer exempcions de lloguers, aturar els desnonaments i els talls de subministrament, a més de millorar la freqüència del transport públic per evitar aglomeracions.

Així mateix, reivindiquen deixar de fer agraïments al personal sanitari per passar a definir solucions estructurals, reforçant la sanitat pública i l'atenció primària amb més personal sanitari, garantir diagnòstics, i posar els recursos de la sanitat privada al servei de la sanitat pública: "Afrontem la sisena onada amb un sistema sanitari exhaust que torna a col·lapsar. Això era previsible i es podria haver evitat", ha afegit. 

"Ens preguntem quantes onades caldran perquè el Govern aposti de forma clara per una sanitat pública", ha afegit, i ha posat en dubte l'efectivitat del passaport covid un mes després de la seva implantació, ja que considera que no ha servit per allò que es va explicar que havia de servir, en les seves paraules: "Se'ns fa molt difícil confiar en mesures restrictives perilloses respecte als drets fonamentals i col·lectius, com el toc de queda", ha afegit. 

 

A la imatge destacada, el diputat de la CUP Xavier Pellicer / ACN