Els darrers discursos de la CUP demostren la distància que separa actualment els anticapitalistes del govern, a qui van donar suport a l'inici de la legislatura. La diputada, Eulàlia Reguant, a l'assemblea que celebren aquest dissabte al pavelló Virrei Amat de Nou Barris, ha assegurat que "el Govern no superaria avui cap qüestió de confiança" i exigeixen a Aragonès tornar a l'inici de la legislatura per reprendre l'acord: "Els que han abandonat l'acord i el camí que traçava són ERC i Junts. Torneu al punt de partida", he demanat Reguant. 

Els anticapitalistes, que ja no van donar suport al govern per tramitar els pressupostos, acusen el govern d'haver-se convertit en un "vodevil autonomista que no va a cap banda". "Els cants de sirena que escoltàvem a l'inici de la legislatura, que parlaven de revolucions progressistes, verdes i feministes, s'han esvaït en els primers mesos de Govern d'ERC i JxCat", ha lamentat. Segons la diputada, Catalunya es troba "en un atzucac que deixa el país en la intempèrie i del que cal sortir urgentment". És per això que, més que una ruptura amb Aragonès, el que exigeixen és "tornar a l'inici de la legislatura", per refer el camí "plegats". 

 

Protegir la llengua 

Pel que fa a la immersió lingüística a Catalunya, ha defensat que sense el català no hi ha escola: "Hem de plantar-nos com a poble". La CUP assegura que la manifestació en defensa de l'escola en català és una "confrontació directa amb la dreta i l'extrema dreta per dir-los que no passaran".

"No aconseguiran que el català reculi ni podran trencar i fracturar la nostra societat", ha dit el diputat cupaire Carles Riera, que també ha volgut llençar un missatge a l'executiu espanyol: "L'avisem que l'escola catalana no es toca". Abans de participar en la protesta convocada per Som Escola, els anticapitalistes també s'han adreçat a la Generalitat, a qui han demanat que "no actuï amb mitges tintes". Riera també ha reclamat al Govern "mesures fermes i sòlides" per protegir la llengua després de les resolucions que imposen un 25% de castellà a les aules.

Al seu torn, la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Dolors Sabater, ha assegurat que la llengua catalana és una "conquesta de la societat civil" i ha subratllat que "de cap manera s'hi pot renunciar". Per això ha demanat al Govern i els partits polítics que "estiguin a l'altura" per protegir el català al costat de la mobilització ciutadana.

La condemna de Juvillà 

A l'Assemblea Nacional, el diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa del Parlament, Pau Juvillà, ha animat a fer servir la seva condemna a sis mesos d'inhabilitació com un "altaveu de lluita per teixir l'estratègia antirepressiva compartida".

 

Imatge principal: Discurs de la portaveu de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant / ACN