El Parlament ha escenificat aquest divendres un consens de la majoria de grups per projectes com l'ampliació de l'aeroport del Prat, el centre Recreatiu i Turístic de Vilaseca-Salou (CRT) -més conegut com a Hard Rock- i els Jocs Olímpics d'hivern. Ha estat a través d'una moció del PSC que ha rebut el suport de Junts, Vox, Ciutadans i el PP. La CUP i els comuns hi han votat en contra i ERC s'ha abstingut. Concretament, el text demana "atreure, cercar, propiciar i donar suport a projectes d'inversió" com els esmentats que "creen ocupació de qualitat i dinamitzen l'economia, tenint en compte les condicions ambientals adequades i necessàries, així com l'opinió i implicació del territori".

L'abstenció dels republicans ha tornat a provocar la divisió del Govern en aquest aspecte, que se suma a d'altres com la defensa de la immersió davant les sentències dels tribunals i la composició que ha de tenir la part catalana a la taula de diàleg. 

ERC carrega contra Junts i el PSC

En el debat, el republicà Bartomeu Compte ha carregat contra la "sociovergència" i ha criticat que no s'hagi acceptat una esmena d'ERC que defensava apostar per projectes d'inversió que tinguin en compte les condicions ambientals i el territori afectat: "Però la sociovergència ha tornat a aparèixer per tornar als macroprojectes", ha lamentat.

 

Tot seguit, el diputat ha advertit que el projecte del Hard Rock (BCN World) "entra en crisi per problemes ambientals" i que "obliga a un canvi" en aquest sentit. En aquest sentit, el republicà ha defensat que cal pensar si "macroprojectes" com el de Hard Rock i les necessitats globals són "compatibles" amb el tipus de turisme pel qual creu que cal apostar: "Insistim en grans projectes però tenim propostes de turisme proper i diversificat", i ha citat el Tarraco Viva com a exemple. La divisió s'ha tornat a escenificar quan, un cop acabada la seva intervenció, els diputats d'ERC l'han aplaudit, però els de Junts no.

Per part del PSC, el diputat Juan Luis Ruiz ha respost a Compte que "deixi de parlar de sociovergència": "Els únics que han governat amb ells són vostès", ha reblat.

També s'han aprovat altres punts de la moció com el que demana impulsar el Pacte Nacional per al Turisme, un que acorda una sèrie d'"objectius estratègics envers el turisme" i "estudiar i impulsar un nou model de governança del turisme amb representació dels diferents sectors i agents privats", a més d'actualitzar la llei de l'Agència Catalana de Turisme.

 

Imatge principal: The Guitar Hotel, del casino del Hard Rock a Florida / Foto: The Guitar Hotel