El líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha tornat a mostrar la seva insatisfacció amb el fet que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi decidit no assistir a la conferència de presidents autonòmics que se celebrarà el proper 30 de juliol a Salamanca.

"Em sembla que és un error grandíssim. Els catalans no ens mereixem no estar representats pel nostre president", ha carregat en una atenció als mitjans des de Sant Sebastià (Euskadi) on ha assistit a un curs d'estiu que organitza la Universitat del País Basc. "Torra va assistir a 18 d'aquestes conferències. Jo ho vaig veure", ha recordat.

 

En aquest sentit, el dirigent socialista ha insistit en demanar a Aragonès que reconsideri la seva posició i hi assisteixi: "Li demano al president que assisteixi i representi els catalans". Illa ha argumentat que a la conferència s'hi tractaran temes "tan importants" com la situació de la pandèmia de la covid-19 i els fons europeus. "Quin problema hi ha en compartir la situació amb la resta de les autonomies i intentar coordinar accions?", ha preguntat.

Illa, que ha afegit que la conferència serà important perquè permetrà "conèixer de primera mà" informació sobre els fons europeus que donarà el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Ha defensat que la pandèmia "ens ha ensenyat dues lliçons".

"La interdependència ha deixat molt desfasades les pretensions secessionistes d'alguns", ha dit per una banda. "I el paper crucial d'Europa com a espai públic compartit de 450 milions d'habitants que tenim un sistema de vida que combina llibertat, generació de riquesa i un estat de benestar que ens ha ajudat a superar la pandèmia", ha dit per l'altra.

Diàleg

Illa també ha volgut reiterar el seu suport a Sánchez per haver "consolidat l'obertura d'un temps nou", també per a Catalunya, en referència a la represa del diàleg -que està previst primer amb la reunió bilateral que se celebrarà el proper 2 d'agost i després amb la taula de diàleg al mes de setembre- i la concessió dels indults als líders independentistes.

En aquest sentit, ha tornat a blasmar Aragonès i el Govern, acusant-los de no moure's. "La societat catalana s'està movent, qui no es mou és el seu president i el seu Govern. La societat es mou cap a la convivència i la concòrdia", ha apuntat. També ha retret al president que no hagi convocat la taula de diàleg entre partits catalans. "El diàleg neix coix", ha lamentat.

En la seva visita a Euskadi, des d'on ahir ja va reclamar a Aragonès "generositat" a l'hora d'afrontar el diàleg amb l'Estat, Illa s'ha reunit amb el lehendakari, Iñigo Urkullu, i amb la secretària general del PSE-EE i vice-lehendakaria, Idoia Mendía. El socialista ha agraït al líder basc el seu posicionament a favor del diàleg al llarg del conflicte català.

 

Imatge principal: el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, a la Universitat d'Estiu del País Basc / Foto: PSC