Els grups d'En Comú Podem i Ciutadans han demanat que el Parlament aprovi la creació d'una nova comissió d'investigació sobre la gestió de les residències de gent gran durant la pandèmia de la covid-19.

Segons han exposat a la sol·licitud que han fet arribar a la Mesa, entre els objectius de la comissió hi haurà "analitzar les causes que han pogut provocar la pèrdua de vides derivades de la covid i si aquestes s'haguessin pogut evitar" i "identificar quins elements materials podrien haver facilitat la protecció de la vida". 

També "determinar les persones físiques i els responsables polítics i les competències que li corresponen a cadascú"; i "identificar" causes que han generat efectes negatius, així com mesures de reparació per les famílies de les víctimes i "configurar un mapa que permeti conèixer al detall les morts, positius i residències més afectades".

De fet, comuns i Cs volen que es reprengui la comissió d'investigació creada durant la legislatura passada i que va decaure amb la convocatòria de les eleccions del 14-F. 

La diputada dels comuns Jess González ha assegurat en roda de premsa que "encara" cal "aclarir qüestions de mala praxi" de les onades anteriors i "assumir responsabilitats i millores" en el model. "En les primeres onades de la pandèmia molta gent gran va perdre la vida en les residències. Tenim el deure d'esbrinar què va fallar per evitar que es tornin a cometre els mateixos errors. Ens vam comprometre a impulsar la reactivació de la Comissió d'Investigació i complim!", ha tuitejat per la seva banda el líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa.

Toc d'atenció a Aragonès

Per altra banda, el portaveu dels comuns al Parlament, David Cid, ha tornat a lamentar que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no comparegui en un ple per donar comptes de la situació de la pandèmia.

"A hores d’ara, el president, ni dona explicacions, ni es reuneix amb els grups per fer seguiment… Sembla que Pere Aragonès és el president opinador. Tot i que està governant es comporta com si estigués a una tertúlia. Més enllà de donar les gràcies al personal cal que actuï i que compleixi les seves promeses", ha etzibat.

Tribunal de Comptes

I en un altre tuit, Carrizosa ha aprofitat el qüestionament que el Tribunal de Comptes ha fet sobre els avals de l'Institut Català de Finances per impulsar la denúncia que van presentar la darrera setmana.

"Els avals del Govern per deslliurar els condemnats de la malversació són il·legals. Avui ho investiga el Tribunal de Comptes i la Fiscalia ho farà després de la denúncia de Cs. Per més que el separatisme intenti evitar-lo, a Espanya les institucions funcionen i qui la fa la paga", ha escrit.

 

Imatge principal: una residència de gent gran / Foto: ACN