Ja s'ho mirava amb recels, però un cop rebuda la invitació formal, amb l'ordre del dia previst, el president de la Generalitat ha ratificat la seva decisió inicial de no assistir a la conferència de presidents que se celebrarà aquest divendres 30 de juliol a Salamanca. Així ho ha confirmat la portaveu de l'executiu, que ha confirmat que un cop consultat el guió que el govern espanyol ha plantejat per la trobada, "el president no hi serà", perquè es considera que "no aporta valor pels objectius" de Catalunya. 

Per bé que no ha volgut concretar el detall dels temes que s'hi tractaran, Patrícia Plaja ha defensat, en nom del president, que "les relacions entre Sánchez i Aragonès son primordialment bilaterals, no multilaterals". L'únic que ha apuntat Plaja sobre el contingut és que l'ordre del dia que se'ls ha fet arribar és "molt obert". El lehendakari, Íñigo Urkullu, tampoc hi serà

El marge de dèficit

Qui sí que participarà, en canvi, en un fòrum amb la resta de comunitats autònomes és el conseller d'Economia, Jaume Giró, que participarà aquest dimecres a la convocatòria del Consell de Política Fiscal i Financera. La cita, que presidirà la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, serà telemàtica i arrencarà a partir de les 11 del matí. A les últimes convocatòries del CPFF, la conselleria d'Economia, llavors en mans d'ERC, havia enviat segones espases.  

L'argument que, segons ha exposat la portaveu, ha aportat Giró per justificar la necessitat de ser present al CPFF és que el govern de l'Estat donarà a conèixer el marge de dèficit que es concedeix a les CC.AA per al proper exercici. "Vol aclarir dubtes sobre els pressupostos de 2022", que el Departament d'Economia ja ha començat a treballar.

A l'agenda hi ha encara una altra cimera entre els governs català i espanyol. Es tracta, concretament, de la comissió bilateral Estat-Generalitat que encapçalarà la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. L'ordre del dia encara no està tancat, "però sí avançat i perfilat", ha comunicat la portaveu. Davant les expectatives que ha generat la trobada, que no es convocava des de feia tres anys, el Govern vol deixar clar que "a la primera reunió no se'n sortirà amb la feina feta", perquè "és impossible en una sola reunió" resoldre la llista de greuges existent. Hi ha, per exemple, més de 50 traspassos pendents. 

A la imatge principal, Aragonès i Giró al Parlament. / ACN