El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) es prepara per a un relleu al capdavant de la cúpula de la formació. Miquel Iceta, ministre de Cultura i Esport, deixarà el càrrec de primer secretari dels socialistes catalans. El rellevarà com a líder del partit Salvador Illa, cap de l'oposició a Catalunya i qui fou candidat del PSC en les eleccions al Parlament del passat 14 de febrer. Segons expliquen El País i El Periódico, la decisió ja està presa i al setembre es decidirà la data per convocar primàries i elegir al nou primer secretari del PSC.

La previsió és que aquest nomenament d'Illa —que actualment és el secretari d'Organització del partit— sigui oficial en un congrés extraordinari que podria celebrar-se a finals d'aquest mateix any o a principis del 2022. En tot cas, el que sí que és segur és que serà posterior al Congrés del PSOE, que tindrà lloc el proper mes d'octubre.

El mateix Miquel Iceta ha compartit al seu perfil de Twitter la informació que publica El Periódico sobre aquesta qüestió, confirmant d'aquesta manera que Illa el succeirà com a nou líder del PSC i que ell mateix deixarà aquest càrrec orgànic per centrar-se en les seves tasques al capdavant del Ministeri de Cultura i Esport.

43 anys en política

Miquel Iceta és, segurament, una de les figures polítiques amb una trajectòria política ben àmplia. Tant és així que fa quatre dècades que està endinsat en el món polític. El setembre de 1977 es va afiliar al Partit Socialista Popular de Catalunya i ja va ser l'any 1978 quan va entrar a militar a la Joventut Socialista de Catalunya i al PSC. La primera responsabilitat pública que va desenvolupar va ser com a regidor a l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat l'any 1987, un càrrec que només va ocupar durant una legislatura.

Va ser l'any 1991 quan Narcís Serra el va nomenar director del Departament d'Anàlisi del Gabinet de la Presidència del govern espanyol, responsabilitat que va ostentar fins al 1995. Entre aquest any i el 1996, va exercir com a subdirector del Gabinet de Presidència de l'executiu de Felipe González.

A les eleccions generals del 1996, Miquel Iceta va concórrer com a número 7 de la llista per Barcelona i va ser elegit diputat al Congrés. Iceta va renunciar a l'escó el 1999 per fer el salt a la política catalana, una etapa que va iniciar el 5 de novembre de 1999 sent elegit diputat al Parlament i que va perdurar fins al 26 de gener de 2021.

El seu ascens definitiu es va materialitzar el 13 de juliol de 2014, quan va ser elegit primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya, en substitució de Pere Navarro. Ho va fer en unes primàries sense rival i en les quals va rebre el 85% dels suports. Quasi un any després, els seus companys de formació el van nomenar candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya. En els comicis del 27 de setembre de 2015, els resultats no van ser gens prometedors: els socialistes van obtenir el 12,7% dels vots i 16 escons.

L'any 2016, va revalidar el seu càrrec de primer secretari del PSC enfront Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet. Iceta va aconseguir el 54,1% dels sufragis dels militants, en tant que Parlon es va quedar amb el 45,9%. Novament, va ser el número 1 del PSC a la demarcació de Barcelona a les eleccions al Parlament del 21 de desembre de 2017, millorant tímidament els resultats: 13,9% dels sufragis i 17 diputats.

El maig de 2019, ja va estar a punt de tornar a la política estatal quan tot indicava que podia ser el nou president del Senat. Això sí, abans havia de ser nomenat per designació autonòmica al Parlament. La cambra catalana va rebutjar la seva candidatura amb 65 vots en contra, 39 abstencions i 25 vots a favor.

El 30 de desembre de 2020, Miquel Iceta feia oficial que renunciava a ser novament candidat a la presidència de la Generalitat en favor de Salvador Illa, qui aleshores era ministre de Sanitat. Amb aquest canvi, el primer secretari del PSC va donar el primer pas per iniciar una nova etapa pilotada per Illa com a referència del partit i li va resultar bé: el secretari d'Organització va guanyar les eleccions amb el 23% dels vots i 33 escons.

Per la seva banda, el 27 de gener de 2021, Pedro Sánchez el va nomenar ministre de Política Territorial i Funció Pública, una etapa que va durar menys de mig any. Amb la remodelació el mes de juliol de l'executiu presidit per Sánchez, Iceta va assumir la cartera de Cultura i Esport. Ara, el veterà polític es prepara per culminar el traspàs del control orgànic a Salvador Illa, qui es convertirà molt previsiblement en el nou primer secretari del PSC a finals d'any o a principis de 2022.

 

Imatge principal: Salvador Illa i Miquel Iceta, en un Comitè Federal del PSOE. Europa Press.