La detenció de Puigdemont a Alemanya i les dels seus acompanyants —dos mossos fora de servei i l'historiador Josep Lluís Alay— haurien estat envoltades d'anomalies. Si més no, així ho sosté l'advocat del president Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, que ha denunciat l'existència "d'irregularitats" tant en la detenció del cap de l'executiu diumenge passat com en l'arrest de les persones que l'acompanyaven durant les últimes hores.

"Tot és el mateix despropòsit, tant des del punt de vista jurídic com des del sentit comú", ha apuntat Cuevillas amb contundència. En declaracions a El Món a Rac1, l'advocat de Carles Puigdemont ha assegurat sense titubejar que les persones que acompanyaven el cap de l'executiu no han comès cap delicte i, de fet, s'ha mostrat aclaparat pel fet que la Policia Nacional, segons ha relatat, no els va exposar els càrrecs de què se'ls acusava.

Jaume Alonso-Cuevillas / ACN

Jaume Alonso-Cuevillas durant el ple del Parlament d'aquest dimecres / ACN

Pel que fa a la detenció de Puigdemont a Alemanya, Cuevillas ha parlat sobre la presència del polèmic geolocalitzador amb què el CNI hauria seguit el cotxe del president per rastrejar-lo i facilitar-ne la detenció. Segons l'advocat de Puigdemont, el geolocalitzador seria una altra irregularitat que fins i tot podria arribar a invalidar la detenció mateix.

Entre altres anomalies, l'advocat també ha denunciat que els serveis secrets danesos estan molestos pel fet que Espanya no els avisés que el CNI treballaria en territori danès. En la mateixa línia, ha considerat que l'Estat ha practicat el forum shopping, és a dir, ha triat la jurisdicció que li ha anat més bé per detenir Puigdemont.

Llarena i "l'estratègia de la por"

Per Cuevillas, les detencions són part de l'intent de l'Estat per espantar l'entorn de Puigdemont, una "estratègia de la por" dirigida a les files independentistes. A part d'assenyalar el govern espanyol, l'advocat del president també subratlla l'obcecació del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena per tornar als polítics exiliats a territori espanyol. 

Les peticions d'extradició del magistrat a Alemanya, Regne Unit, Escòcia i Suïssa podrien no tenir èxit i fins i tot alguna podria ser denegada, segons Cuevillas, que ha emprat una metàfora per evidenciar les complicacions amb què podria topar Llarena: "Quan fas quatre paelles alhora, és possible que se'n cremi alguna, i sembla que de moment la de Suïssa ja s'ha cremat", en referència al fet que Suïssa ja hagi descartat tramitar l'extradició per haver detectat motius polítics.