La Policia Nacional ha detingut els dos mossos que acompanyaven diumenge Puigdemont a la furgoneta que els portava a Brussel·les. Es tracta de Xavier Goicoechea Fernández i Carlos de Pedro López, segons fonts policials. Carlos López ha estat detingut a les 12.45 a l'Aeroport del Prat, quan tornava a Barcelona en un vol procedent de Brussel·les, mentre que Xavier Goicoechea ha estat detingut un quart d'hora després, a les 13:00, als voltants del seu domicili, a la localitat de Vilassar de Mar.

Tots dos han estat traslladats a la comissaria de la Verneda on se'ls ha d'interrogar. Segons fonts policials, tot apunta que els deixaran en llibertat a l'espera que el jutge els citi per declarar. Una nota policial assegura: "Les detencions són fruit de les investigacions de la Comissaria General d'Informació en el marc de les Diligències d'Investigació núm. 40/2018 incoades per la Fiscalia de l'Audiència Nacional per un presumpte delicte d'encobriment". Per tant, el marc de les investigacions se situen a l'Audiència Nacional on ja s'investiga Josep Lluís Trapero i la cúpula política dels Mossos d'Esquadra.

La Fiscalia de l'Audiència Nacional va anunciar dimarts que obria diligències per investigar els acompanyants de Carles Puigdemont al seu viatge des de Finlàndia fins a Waterloo, com a fruit de dos mesos d'investigació sobre les activitats d'aquests agents. El president de la Generalitat anava acompanyat de dos agents dels Mossos d'Esquadra, que estan en excedència i que fan les funcions d'escortes de seguretat; el seu amic personal, l'empresari Josep Maria Matamala, i Josep Lluís Alay, professor d'Història de la Universitat de Barcelona i amic personal de Puigdemont. La fiscalia els investiga per un presumpte delicte d'encobriment.

Investigació interna

Paral·lelament, afers interns dels Mossos d'Esquadra han obert una investigació interna als dos agents que acompanyaven el president, segons han informat fonts del Ministeri d'Interior. Des del dia que Puigdemont va marxar a l'exili ha disposat de Mossos d'Esquadra que s'han encarregat de la seva seguretat a Bèlgica fent ús dels dies lliures que li corresponen a conseqüència d'hores i dies de més de servei.

Els investigats són Xavier Goicoechea i Carles de Pedro, de les unitats de seguretat ciutadana i l'àrea d'escoltes. Anaven amb Puigdemont en el moment de la detenció a Alemanya, però com que l'euroordre no els afectava van quedar en llibertat. Ara, els investiguen internament i també via la Fiscalia de l'Audiència Nacional.