Després d'escriure un llarg enfilall a Twitter on explicava la seva opinió sobre la situació política de Catalunya i, especialment, les diferències que existeixen avui en dia entre els dos partits de Govern, Esquerra Republicana de Catalunya i Junts, el diputat Jaume Alonso-Cuevillas ha confirmat que el seu partit no té cap mena d'intenció de substituir Laura Borràs com a presidenta del Parlament, una posició que ara assumeix en funcions la republicana Alba Vergés i que ahir demanava als seus socis que escollissin aviat una altra persona per presidir la cambra catalana. "No ho farem, seria donar cobertura i blanquejar una situació absolutament excepcional. Esquerra ha decidit suspendre la presidenta perquè ha volgut, era el partit que tenia la clau en la votació i l'actual soci de Junts", ha lamentat a Catalunya Ràdio, assegurant que la decisió de la CUP de votar a favor de la suspensió no l'ha sorprès perquè "sempre fan coses així". 

La intenció oculta rere la suspensió de Borràs 

En aquest sentit, també ha assegurat que la decisió de suspendre a Borràs, ara fa una setmana està lligada a una segona intenció oculta: "La idea era tapar la taula de diàleg que suposa una renúncia expressa a la unilateralitat i l'acatament del marc legal i constitucional". Anant més enllà, Cuevillas assegura que la reunió entre el govern català i espanyol que ca acabar amb la promesa de la desjudicialització del procés i donar suport al català suposa "el final per ERC de fer la independència si no és a través d'un acord amb Espanya per mitjà de la taula de diàleg", quelcom que veu molt poc probable. 

Una tardor calenta

Cuevillas també ha reflexionat que el curs polític que comença després de les vacances serà calent: primer amb la celebració de la Diada de l'11-S, seguit d'un debat sobre de política general on "hi haurà una presidenta en funcions interines" i el cinquè aniversari de l'1-O. En aquest context, el diputat de Junts assegura que s'està revisant el compliment dels acords de govern, però caldrà tenir en compte el sotrac que ha provocat la suspensió de Borràs en la confiança en els seus socis d'ERC: "Les bases de Junts hauran de votar i jo percebo molta indignació", ha deixat caure Cuevillas.

Cuevillas, candidat a les eleccions de Barcelona?

Aquesta tardor calenta serà l'avantsala d'un hivern i una primavera marcats per les eleccions municipals del maig del 2023. Després de la dimissió d'Elsa Artadi com a candidata de Junts, un dels noms que es va posar sobre la taula com a alcaldable de la formació era el del mateix Jaume Alonso Cuevillas, que assegura que encarà ho està meditant. A banda d'aprofitar el temps per reflexionar sobre la seva candidatura, també aprofita per esperar la decisió de l'exalcalde Xavier Trias, a qui "creu que s'hauria de respectar, mereix aquesta reparació". Trias ja ha anunciat que no donarà a conèixer la seva decisió fins al setembre i sembla que Cuevillas també esperarà fins llavors.