Un dia després que es presentés un manifest per unir els partits espanyolistes, aquests han mostrat les seves discrepàncies en un aspecte, a priori, tan conciliador com és el d'atacar els pressupostos del Govern. I és que mentre Ciutadans continua insistint en dur els comptes al Consell de Garanties Estatutàries, Vox discrepa i apunta directament el Tribunal Constitucional.

En una roda de premsa celebrada just després que la CUP anunciés la seva esmena a la totalitat, el líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, també ha afirmat que esmenaran els comptes. "Però nosaltres la presentarem de veritat, no la retirarem a l'últim moment", ha dit insinuant l'estratègia negociadora dels anticapitalistes.

Carrizosa, que ha titllat els pressupostos de "dolents" per a la ciutadania, ha tornat a demanar a Vox i el PP que els donin suport per dur els comptes al Consell de Garanties Estatutàries, ja que es requereix que dos o més grups ho facin. "Tenen algun tipus de resistència a defensar les finances dels catalans", ha dit.

Carlos Carrizosa, diputado de Ciutadans, en el Parlament - Montse Giralt

El president de Cs, Carlos Carrizosa, compareix després de la CUP / Foto: Montse Giralt

Tanmateix, el portaveu de Vox, Joan Garriga, que ha comparegut minuts després, ha aclarit que la seva formació portarà els comptes davant del Tribunal Constitucional "perquè és més eficaç". "Som un partit amb capacitat per fer-ho perquè tenim més de 50 diputats al Congrés", ha etzibat. Tanmateix, el portaveu ha aclarit que per ara no han trobat cap element que vulneri l'Estatut o la Constitució i ha afegit que seguiran estudiant-los.

Sí que el va trobar el partit taronja. Concretament en el seu pla d'acció exterior, motiu pel qual va presentar la reconsideració de la seva admissió a tràmit i sobre el que avui Carrizosa ha tornat a insistir. En el que sí que han coincidit ambdós grups és en criticar els números i en la presentació de l'esmena a la totalitat.

Una unió impossible?

Preguntats sobre el manifest constitucionalista que es va presentar ahir, ambdues formacions s'han mostrat poc obertes a que s'acabi donant una unió de l'espanyolisme a Catalunya. 

Carrizosa ha assegurat que estan oberts a tot allò que "reforci el constitucionalisme" però ha afegit que la seva és una formació liberal i que li sembla "agosarat" parlar de candidatures conjuntes quan queden gairebé dos anys per a les properes eleccions, que seran les municipals.

Més taxatiu ha estat Garriga, que ha retret que el seu partit no va ser convidat a l'acte i ha reivindicat la formació d'extrema dreta com la ideal perquè "l'espanyolisme i el patriotisme hi conflueixin". També ha aprofitat per recordar que mentre populars i taronges defensen l'Estat de les autonomies, ells el volen suprimir.

 

Imatge principal: el portaveu de Vox, Joan Garriga, a la roda de premsa d'aquest dimarts / Foto: Montse Giralt