Cansat de la irrellevància en la qual ha caigut -i, de fet, en la qual sempre ha estat- en la política catalana, l'espanyolisme s'ha tornat a conjurar per enèsima vegada a concórrer unit a les properes eleccions municipals i catalanes. A través d'un manifest que ha estat presentat aquest dilluns al Col·legi de Periodistes de Catalunya, alguns dels seus impulsors han "animat" els partits espanyolistes, on també han inclòs el PSC, "a que parlin i pensin per què no tenim més representació". "Volem deixar de ser considerats els friquis i passar a estar a la sala de màquines, que és el que convé a Catalunya", ha afirmat l'exdiputat del PP Joan López Alegre.

A l'acte, al qual han assistit diputats al Parlament com la popular Eva Parera (també regidora a Barcelona de Barcelona pel Canvi) i el portaveu de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, els impulsors del manifest han reiterat l'argumentari antiindependentista que des de fa anys pregona l'espanyolisme.

Així doncs, l'historiador Jordi Canal ha defensat que Catalunya està fracturada, en decadència i desprestigiada. També ha acusat el Govern d'ERC i Junts de conformar un règim "totalista que exclou la meitat del població". I ha assegurat que s'"atempta" contra el "bilingüisme" amb les polítiques que pretenen fomentar el català.

"Hem d'estar atents"

Per últim, Canal ha alertat que tot i que "vam guanyar l'independentisme el 2017, el procés continua". "Hem d'estar atents, ho tornaran a fer -com diuen ells- i ho faran d'una altra manera perquè estan aprenent dels seus errors", ha conclòs.

Eva Trias, empresària hotelera que va allotjar guàrdies civils durant l'octubre del 2017 i que va anar de número dos a les llistes del PP a Girona pel 14-F, ha explicat que des que va mostrar el seu rebuig a l'1-O ha patit amenaces de mort, insults, pintades i ha vist afectada la seva vida personal.

"La seva finalitat ha estat la d'aconseguir la decadència de Catalunya", ha dit, posant d'exemple la 'NASA catalana' o la "nefasta gestió de la covid". "Cal recuperar la convivència, l'estabilitat i cal un govern amb sentit comú. En definitiva, cal seny", ha defensat entre aplaudiments.

Contra Colau

Per últim, el mateix López Alegre ha afegit que aquest manifest és "revolucionari" perquè "no va contra ningú", a diferència, al seu parer, del projecte independentista de la Generalitat i del "populista" de l'Ajuntament de Barcelona. Al llarg de l'acte, tant els comuns com l'alcaldessa Ada Colau han estat durament criticats i no han estat convidats a adherir-se al manifest.

"Volem, a les properes eleccions municipals, autonòmiques, generals i europees, ser part activa d’una confluència política del món constitucionalista per a presentar un únic projecte que sigui capaç de donar resposta als problemes reals de la societat catalana i derrotar a les urnes tant al nacionalisme com al populisme. Necessitem un projecte polític guanyador. És possible vèncer-los a les urnes", conclou el manifest.

Alguns dels signants del manifest són la diputada del PP al Congrés Cayetana Álvarez de Toledo, l'expresident de S'ha Acabat! Yeray Mellado i l'exdiputat de Cs al Parlament Jorge Soler, entre d'altres.