El discurs de Nadal del president Pere Aragonès ha provocat indignació entre els dirigents de PP i Ciutadans, que han vist indignats les referències del cap de l'executiu a un acord de claredat per convocar un referèndum pactat per decidir el futur de Catalunya. I aquests partits de dretes tenen clar qui és el culpable que Aragonès hagi posat sobre la taula la possibilitat de tornar a votar el 2023: Pedro Sánchez. En les últimes setmanes i arran dels pactes amb ERC a Madrid, des dels partits de dretes s'ha anat insistint que la culminació d'aquestes negociacions és un referèndum pactat entre Catalunya i l'Estat. Concretament, Aragonès ha assegurat que "el 2023 ha de ser l'any de donar forma a la proposta catalana d'acord de claredat", que consisteix en un referèndum pactat amb el govern espanyol, tal com ja va posar sobre la taula en el debat de política general, el mes de setembre. A més, ERC ja ha proposat també les bases d'aquesta consulta.

El PP, en tromba contra Pedro Sánchez 

Per un costat, Alejandro Fernández, líder del Partit Popular al Parlament de Catalunya ha assegurat a través de les xarxes que "mentre destrueixen les institucions i s'aproven malversacions a mida, Catalunya continua A LA CUA en tots els indicadors i Pere Aragonès no m'ha rebatut ni una dada", indolent també la rebaixa dels delictes de malversació aprovada definitivament al Senat abans de Nadal. Amb tot, les reaccions del PP no s'han limitat a Catalunya, sinó que també s'hi han referit altres càrrecs del partit. Per exemple, Cuca Gamarra, secretària general del PP i la seva cara visible al Congrés davant l'absència de Feijóo ha criticat així el discurs d'Aragonès i també a Sánchez: "'Ho tornarem a fer', van dir i ara tenen la inestimable col·laboració de Sánchez debilitant l'Estat. Indults, codi penal eliminant delictes, malversar els diners públics de franc... Els independentistes mai van somiar amb anar tan ràpid i tan lluny". 

Anant més enllà, el coordinador general del PP, Elías Bendodo, ha acusat Pedro Sánchez de caminar "dels indults al referèndum", mentre que Juan Ignacio Zoido, eurodiputat del PP i exministre de l'Interior ha apuntat que "això és el que passa quan es fan totes les cessions als independentistes. Pedro Sánchez els ha donat ales i no pararan. Quina irresponsabilitat". Qui va ser líder del partit a Catalunya i després un dels fundadors de Vox, Alejo Vidal-Quadras, també ha volgut dir la seva. "Aragonès es proclama hereu de Macià i continuador de la seva obra a l'ofrena floral davant la seva tomba el dia de Nadal. Macià va intentar dos cops d'estat, el 1926 i 1931, per separar Catalunya d'Espanya, tots dos fallits. I Sánchez diu que està "desinflant" el separatisme", en referència, en aquest cas, a les paraules del president en l'ofrena floral a Macià. 

Carrizosa parla d'humiliació 

Per la seva part, tot i que a Ciutadans estan massa preocupats a preparar el seu congrés que ha de servir per a la refundació del partit i l'adeu d'Arrimadas de la primera línia de la política, Carlos Carrizosa sí que ha volgut reaccionar al discurs del president: "Aragonès reconeix el que venim denunciant: el separatisme està encantat que Pedro Sánchez hagi convertit La Moncloa en la nova seu del procés. Aquesta vegada, més humiliant pels constitucionalistes catalans, perquè compta amb l'impuls del govern espanyol".