Xiulades i crits a favor de la República Basca. Així és com desenes de persones han rebut la visita dels Reis Felip VI i Leticia a Bilbao, en una concentració convocada per Sortu i altres formacions republicanes. Els monarques han visitat la capital de Biscaia com a part de la seva gira arreu de l'estat espanyol en el marc de la pandèmia de Covid-19

A la Plaça Euskadi de Bilbao, a mig camí entre el Museu Guggenheim i el Museu Belles Arts, dos punts marcat a l'agenda dels monarques, els assistents han col·locat de cap per avall tres retrats: un de Felip VI, un de l'emèrit Joan Carles I, i un de Franco. De fons, han posat una gravació en què es podia sentir una "sonora xiulada" al himne d'Espanya.

"Imposició de la unitat espanyola"

Des de Sortu, han denunciat que la monarquia és un símbol del règim del 78 que vol imposar la unitat espanyola. També han assenyalat els negocis offshore de la família reial com un dels motius pels que volen reivindicar la República Basca. Precisament per això, durant l'acte que s'ha celebrat al migdia, s'ha desplegat una pancarta amb el lema 'kanpora' (fora) i han llançat unes fotocòpies de bitllets de 500 euros acusant a la monarquia espanyola de "corrupta".

Altres formacions com el partit comunista d'Euskadi també han convocat concentracions contra la visita del monarca i EH-Bildu ha fet una crida per protestar en contra d'aquesta arribada: "Els Borbons no són benvinguts, la nostra república és la basca. No tenim rei!"

Visites a Catalunya

La visita dels reis Felip VI i Letícia a Figueres i Barcelona prevista per aquest divendres va quedar congelada. Aquest divendres s'ha confirmat que els monarques visitaran Catalunya la setmana que ve. Finalment, dilluns visitaran el monestir de Poblet i ajornen "per a posterior visita"  les activitats que tenien originàriament previstes per a la tarda en la visita a Catalunya. La raó de l'ajornament són, segons ha comunicat la Casa Reial, "les circumstàncies sanitàries que concorren a Barcelona ciutat".

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha advertit al rei Felip VI sobre les restriccions pel coronavirus amb què toparà a Catalunya. El president ha rebut avui la carta de la Casa Reial comunicant la intenció del Rei per dilluns sense concretar on es farà la visita. En la resposta, Torra subratlla que el monarca es refereix a Catalunya com "aquella comunitat autònoma".