El president de la Generalitat, Quim Torra, ha advertit al rei Felip VI sobre les restriccions pel coronavirus amb què toparà a Catalunya dilluns vinent quan té previst fer-hi una visita dins de la gira per diferents comunitats autònomes. Torra l'ha avisat a través d'una carta que les restriccions afecten també els visitants i que es recomana evitar desplaçaments innecessaris i no essencials.

El president ha rebut avui la carta de la Casa Reial comunicant la previsió del Rei per dilluns, sense concretar on es farà la visita i referint-se a Catalunya, segons recull a la resposta, com "aquella comunitat autònoma".

No especifica quins llocs

"Com que no especifica quins llocs de Catalunya pensen visitar, els he d'advertir de les restriccions i recomanacions que hem anunciat avui mateix a tota la ciutadania i que són igualment vàlides per a qualsevol visitant del nostre país", explica.

 

El text recorda que hi ha restriccions d'aforaments per evitar aglomeracions a les comarques del Segrià i la Noguera, així com a diversos municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, inclosa la capital del país.

"Esperem que aquestes recomanacions per evitar un increment de contagis siguin ateses per tothom", conclou.

La Casa Reial tenia previst organitzar la vinguda dels monarques a Catalunya aquest divendres amb actes a Figueres i Barcelona. Això no obstant, quan va transcendir la notícia, que va avançar La Vanguàrdia, es van començar a organitzar actes de protesta. Finalment, des de la Zarzuela es va decidir congelar la visita.

Els monarques han canviat al darrer moment els plans originals. Amb 24 hores d'antelació van anunciar que aquest divendres anirien finalment a Bilbao i Vitòria, la qual cosa estava previst per al dilluns, i avui han anunciat que dilluns faran la visita a Catalunya.

Precisament aquest matí onze formacions polítiques de Catalunya, País Basc, Galícia i les Illes Balears han cridat a les mobilitzacions en contra de la visita dels Reis.

Els monarques mantenen una relació institucional molt tensa amb Catalunya des que Felip VI va protagonitzar una intervenció el 3-O en contra del referèndum de l'1-O que es va interpretar com un aval a la violència policial. A més, aquest programa de viatges del monarca s'emmarquen en un moment de greu crisi de la institució arran de les revelacions sobre corrupció del rei emèrit, Joan Carles I, que també hauria esquitxat Felip VI com a beneficiari d'alguns dels comptes opacs del seu pare.

Una enquesta de ElNacional.cat de principis de juliol mostrava que en un referèndum entre monarquia i república un 69% dels catalans votarien a favor de la república